XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "En aquesta nova etapa que avui encetem les Drassanes Reials per la seva ubicació estratègica entre el Paral·lel i la Rambla seran també, i això és molt important, un veritable motor dinamitzador de l'activitat cultural i cívica d'aquest espai emblemàtic de Barcelona. Ho necessitem, és molt positiu per la nostra ciutat." Són els pavellons més grans de l'edifici, gairebé 7.000 metres quadrats coneguts com les grans naus. Aquí el que més ha canviat és la coberta. ROGER MARCET, director del Museu Marítim de Barcelona "Fer les cobertes noves ha costat moltíssim perquè hem trobat unes cobertes que es van fer al llarg dels anys 50 i 60 del segle passat. I que estaven amb uns materials de l'època, no gaire bons, i hem hagut de fer-hi una intervenció molt potent." Aquesta, però, no és l'única millora a l'espai. ROGER MARCET, director del Museu Marítim de Barcelona "Per primer cop, podríem dir que després de 700 anys d'història de l'edifici, podem parlar que està climatitzat." I això es fa a través d'aquestes reixes per on surt l'aire fred a l'estiu i calent a l'hivern. També el terra, ara anivellat, s'ha convertit en un gran radiador. La rehabilitació ha permès introduir-hi mecanismes antiincendis i contra intrusions. I, tot plegat, compaginat amb les intervencions arqueològiques. ROGER MARCET, director del Museu Marítim de Barcelona "Ens ha permès conèixer molt més a fons l'evolució i la història d'aquest edifici. La gran sorpresa és que ens ha sortit una necròpolis important romana que va del segle I al VI." Les obres s'han aprofitat per fer sales noves com aquesta, on es conserven peces de l'exposició permanent. També s'han rehabilitat el Portal de la Pau, la Casa del Governador, la Casa del Manteniment i els contraforts de l'avinguda de les Drassanes.
Aquest dissabte s’ha fet la inauguració oficial de la remodelació de les Drassanes Reials. Hi han assistit l’alcalde, Xavier Trias, el president de la Generalitat, Artur Mas, i representants del Ministeri de Foment. Trias ha destacat que el nou Museu Martítim “consolidarà Barcelona com a capital de la Mediterrània”.
Aquesta darrera fase de la restauració de les Drassanes Reials ha costat 17 milions d’euros i s’ha fet sobre una superfície total de 9.000 metres quadrats. La principal actuació s’ha fet als pavellons més grans de l’edifici, les anomenades Grans Naus, de gairebé 7.000 metres quadrats. Aquest era el lloc on es construïen les galeres, que sortien al mar pels porxos del passeig de Josep Carner. L’espai s’ha climatitzat, de manera que ja no s’hi passarà ni fred a l’hivern ni calor a l’estiu. També se n’ha reformat la coberta i anivellat el paviment.
La rehabilitació de les Drassanes Reials també s’ha aprofitat per construir-hi nous espais, com una biblioteca marítima, un centre de documentació, una sala per a activitats didàctiques o una altra per conservar les peces de l’exposició permanent.
Durant els darrers tres anys, els treballs de rehabilitació s’han compaginat amb els arqueològics. Les excavacions han permès recuperar una necròpolis romana, així com uns nous basaments de pilars que demostren que hi va haver un edifici previ a l’actual, del segle XIII, de les mateixes característiques però més avançat al mar.
Les intervencions també s’han estès a tres edificacions més del conjunt arquitectònic. S’ha rehabilitat la Casa del Governador, la Casa del Manteniment i el Portal de la Pau. A més, el mal estat dels contraforts de l’avinguda de les Drassanes n’ha fet necessària la reconstrucció integral.
Un cop finalitzades les obres, el proper objectiu és obrir el nou Museu Marítim de Barcelona, d’aquí a dos anys.
Els ciutadans poden veure com han quedat les Drassanes durant les jornades de portes obertes que s’han programat aquest cap de setmana. Dissabte es poden visitar entre les 15 i les 23 h i diumenge des de les 10 fins les 19 h. L’entrada gratuïta inclou la visita a les exposicions “Cambrils anys 60” i “Viatge mar enllà”.