L’1 de juny passat es va crear el jutjat únic especialitzat en clàusules terra de tota la província de Barcelona. En només vuit dies hàbils, ja ha rebut 348 demandes. Això suposaria una mitjana de 42 al dia, el que fa preveure que a final de mes hi hagi unes 800 demanes i es podria arribar a unes 5.000 a finals d’any.  A tot l’estat s’esperen unes 90.00 demandes, que haurien d’assumir els jutjats únics especialitzats de cada província.

Tenint en compte el gran número de demandes que s’han presentat. La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, s’ha mostrat preocupada i, fins i tot, ha alertat que els jutjats poden quedar saturats. Cal recordar que aquestes 5.000 demandes les hauran de resoldre només dos jutges. Els del jutjat número 50. Malgrat que ha assegurat que el jutjat especialitzat en la matèria ja està tot a punt. Ha explicat que qui es farà càrrec del 90 % de les demandes serà una jutgessa en pràctiques que acaba d’entrar com a reforç que li han donat titularitat amb ple dret.

Per això, Caso ha demanat la col·laboració dels bancs tot fent una “crida a la responsabilitat” de les entitats bancàries davant el gran nombre de reclamacions. La jutgessa degana ha assegurat que quan comencin a sortir les primeres sentències contràries els bancs, aquest comencin a negociar “de debò” amb els clients per tal que no sigui necessari arribar els jutjats. D’aquesta manera es volen preveure que arribin més demandes. Caso ha assegurat que els jutjats no poden assumir les 5.000 demandes que es preveuen però en canvi les entitats bancàries sí que estan a punt per negociar

Malgrat tot, Caso ha animat a la ciutadania a demandar si no és possible l’acord. Assegura que és el seu dret i que els jutjats estan treballant per ells, però els demana paciència. I els explica que com a contra punt, l’espera tindrà el seu benefici ja que tota condemna d’una quantitat dinerari comporta l’interès legal de diner. Per això ha afirmat que “encara que triguin tindrà aquest petit avantatge de tenir una petita quantitat incrementada”.

Una mesura que espera que serveixi com estímul a les entitats bancàries per començar  a negociar “seriosament”. Caso ha assegurat el decret, al seu entendre, era poc imperatiu de cara a les entitats bancàries i que per això fins al moment s’han arribat a molts pocs acords.