La Irene milita a Comissions Obreres. Així doncs, és habitual en les manifestacions sindicals. Tot i això, creu que mobilitzacions com la d'avui són més necessàries que mai. IRENE ARENAS "Perquè els drets no te'ls donen, perquè els drets sempre els has de guanyar i reivindicar. Perquè quan deixes de reinvindicar-los, el més normal és que els perdis, que de fet és el que ens està passant." Les retallades, la reforma laboral, i també les altes xifres d'atur, han marcat les reivindicacions de la marxa d'aquest Dia Internacional del Treball. Una marxa multitudinària, que pels sindicats és una demostració de força que ha de fer repensar les polítiques als governs espanyol i català. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO de Catalunya "Els governs han d'entendre que no és retallant drets laborals i socials com ens en sortirem. La contrareforma laboral ha demostrat la seva inutilitat, ha generat més destrucció d'ocupació, no ha ajudat a reactivar l'economia. Les retallades que s'estan fent en educació o sanitat tant aquí Catalunya com a l'Estat són absolutament inútils, faran que aquesta societat sigui més pobra i més desigual." JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya "Exigir-li al govern de la Generalitat que no només ens aplica les nostres retallades sinó que a més vulgui aplicar-nos les estatals. És evident que no podem pagar dues o tres vegades com fem en el cas català." La manifestació s'ha desenvolupat en un to absolutament festiu i pacífic. Entre els participants, joves convençuts... SHEILA SÁNCHEZ, presidenta de les Joventuts Obreres Cristianes "Els drets dels joves estan en detriment. S'estan carregant tots els drets socials que teníem guanyats i pensem que hem de sortir al carrer per reivindicar-los." I també persones que feia temps que no participaven en cap mobilització. JORDI GÓMEZ "Porto diversos anys sense venir, des que vaig tenir la meva filla, però penso que és el moment de manifestar-se." Les organitzacions sindicals també han aprofitat per carregar contra el que consideren un retrocés en els drets civils. Per ells n'és un exemple que continuïn empresonades quatre persones, tres estudians i una sindicalista, que van ser detingudes durant la vaga general. Denuncien la maniobra com un intent per afeblir les protestes i per això n'han exigit l'alliberament immediat.

La manifestació trasllada també les reivindicacions a la defensa dels drets laborals i del sistema de protecció de l’estat del benestar. Els secretaris dels sindicats catalans majoritaris, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, han format part de les capçaleres de la manifestació juntament amb representants de diferents entitats juvenils, per posar de manifest que l’atur entre les joves és un dels principals problemes del país, com denuncien.

Fonts sindicals han xifrat en uns 100.000 els participants en la manifestació central, que ha recorregut, en un ambient pacífic, el trajecte entre la confluència del Passeig de Gràcia amb Ronda de Sant Pere i l’avinguda de la Catedral.

Les retallades en els serveis bàsics, en especial en educació i sanitat, la reforma laboral aprovada al febrer i els últims anuncis de pujades d’impostos per a 2013 han contribuït a “l’èxit de participació”, segons que han subratllat els sindicats. En el manifest conjunt que han redactat CCOO i UGT, es denuncia que “la continuació de les polítiques iniciades el 2010 està portant el país a una nova recessió econòmica que comporta més atur, precarietat laboral i l’augment de la bretxa entre rics i pobres”.

Davant d’aquesta situació, els sindicats reclamen polítiques d’estímul i d’inversió pública que permetin recuperar l’activitat econòmica i l’ocupació, i proposen que els recursos per a això s’obtinguin d’una reforma fiscal que faci pagar més a qui més en té.