La presència policial s'ha fet més evident els últims dies a l'entorn on es mouen els menors. Aquest és un dels solars que utilitzen com a refugi i els Mossos hi van fent passades per detectar-los. Aquesta tarda, més enllà dels matalassos que fan servir per dormir, no hi ha cap rastre del grup, més o menys una quinzena de nois i noies. Fa un any que els veïns els tenen detectats a la zona del Pou de la Figuera i creuen que, al marge de la presència policial, cal una solució social. SOL RUIZ DE VARGAS, presidenta de l'AV Casc Antic "Creemos que la solución es aumentar el número de educadores de calle, porque están sobresaturados por esta problemática, y es la solución definitiva para el problema." Per l'Alfons, el fenomen no és nou. Diu que és la tercera onada de menors que esnifen cola al barri. En la primera, als anys 80, va retirar dels prestatges més visibles les coles de contacte i els dissolvents que fan servir per col·locar-se. Creu que és la seva responsabilitat i demana a les administracions que també es facin càrrec del problema. ALFONS SOLA, president de l'associació de comerciants A. Santa Caterina "On falla és que si aquests nanos estan tutelats, almenys els menors que estan tutelats, la Generalitat és el seu pare, i si el pare no fa creure a la criatura, aquí tenim un problema." En aquest context, els menors troben en els robatoris el seu mitjà de vida. STAND UP "Els carrers de Carders i de Sant Pere més Baix són les dues vies on els noies duen a terme habitualment els furts. Estrebades, en ocasions amb certa violència, i algunes baralles són els principals problemes amb què es troben veïns i comerciants." DIEGO MARTONE, president de l'Associació de Comerciant Al voltant del Mercat de Sta Caterina "Això crea que al final la gent identifica les nostres botigues i els nostres carrerons com una zona de no freqüentar. I amb això crec que estem tornant endarrere enlloc d'anar endavant." CARME BRUALLA, comerciant "Per exemple, hi ha algun nano que li he donat menjar aquí dinant. I sap greu veure aquesta imatge que és tan de favela." Veïns i comerciants esperen ara que la resposta de les administracions faci tornar la normalitat al barri.

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat celebrar un consell de govern extraordinari dels Serveis Socials en el termini d’un més per coordinar més estretament les actuacions en aquest àmbit de les dues institucions. Tot i això, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, ja ha avançat algunes de les actuacions que pretenen tirar endavant.

En primer lloc, es posarà en marxa un pla pilot a partir d’un centre d’intervenció en els àmbits sanitaris i educatius que estarà especialitzat en el tractament de menors consumidors de substàncies tòxiques. Les administracions també s’han compromès a treballar per establir itineraris de futur per a aquests joves quan superen la majoria d’edat.

A més, Iglesias també ha explicat que Generalitat i Ajuntament han acordat impulsar el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, on es troben les dues administracions, per “generar una agenda d’impuls que entomi aquest fenomen”. La DGAIA ha comptabilitzat 14 menors que recentment s’han escapat de centres de tutela.

Des de l’Ajuntament de Barcelona han explicat que el circuit establert en la identificació i la tutela de menors en situacions de risc “funciona de forma eficient”. Tot i això, el gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez, ha admès que actualment hi ha un repunt dels menors que inhalen cola, tot i que s’està treballant amb aquesta problemàtica des del setembre.

Els veïns del barri, preocupats

La presència policial s’ha fet més evident els últims dies a l’entorn on es mouen els menors. Demà els agents presentaran un informe a les administracions amb la seva avaluació de la problemàtica. Els veïns del barri, però, demanen a les administracions que posin fil a l’agulla per donar solucions als joves més enllà del patrullatge policial.

Els carrers de Carders i de Sant Pere Més Baix són les dues vies on els nois duen a terme habitualment els furts. Estrebades, en ocasions amb certa violència, i algunes baralles són els principals problemes amb què es troben veïns i comerciants.