La Fatou recull cofoia el premi de mans de l'escriptor Màrius Serra. Va néixer al Senegal i fa un any i mig que és interna al Centre Penitenciari de Dones. Una metàfora entre la seva vida i el mite de l'arbre del baobab li ha valgut el reconeixement del jurat. FATOU, interna "Siempre me ha gustado escribir. Aquí tiempo es lo que más tenemos. Escribo sobre lo que veo, vivencias..." La Fatou compagina l'afició per la literatura amb la feina a la cuina del centre penitenciari. Els cursos de formació que li ha ofert el CIRE, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, li han permès aprendre una professió. FATOU, interna "Cuando entré aquí estaba como perdida. El trabajo en la cocina te va guiando y dando esperanza de una vida futura más digna y segura." Fa 25 anys que el CIRE treballa per intentar que la inserció laboral dels interns un cop obtenen la llibertat sigui més fàcil. A banda de la formació i ocupació, quan surten del centre, els presos també disposen d'un procés d'acompanyament. ELISABETH ABAT, directora general del CIRE "Molts homes i dones dels centres penitenciaris en un moment de la seva vida han comès un error. Aquest error es pot 'subsanar' a través de l'estima a un mateix, el respecte, a conviure en comunitat. Si tens uns valors que et fan reconèixer com a persona possiblement aquest error que vas cometre no el tornaràs a cometre." El 2013 el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció va formar gairebé 2.900 alumnes i va donar feina a 3.900 interns. A més, un cop fora de la presó, 769 persones van signar un contracte de treball a través de la borsa d'inserció.

Els interns de tots els centres penitenciaris de Catalunya han pogut presentar els seus textos sobre els valors que aporta la formació i la reinserció a través del CIRE. Finalment, la guanyadora del primer concurs literari del centre ha estat una interna del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. En l’acte d’entrega, l’escriptor Màrius Serra ha llegit el text que ha merescut el guardó.

La participant premiada s’està formant i treballa a la cuina de Wad-Ras. Fa 25 anys que el CIRE procura que la inserció laboral dels interns un cop obtenen la llibertat sigui més fàcil. A banda de la formació i ocupació, quan surten del centre els presos també disposen d’un procés d’acompanyament. “Molts homes i dones dels centres penitenciaris en un moment de la seva vida han comès un error. Aquest error es pot reparar a través de l’estima a un mateix, el respecte i aprendre a conviure en comunitat”, explica la directora general del CIRE, Elisabeth Abat. El 2013 el CIRE va formar gairebé 2.900 alumnes i va donar feina a 3.900 interns. A més, un cop fora de la presó, 769 persones van signar un contracte de treball a través de la borsa d’inserció.