El circuit de diagnòstic ràpid de càncer de mama de l’hospital de la Vall d’Hebron ha atès més de 12.000 pacients en 17 anys. Aquest protocol permet obtenir una diagnosi en una mitjana de 9,7 dies i iniciar un tractament —en cas que sigui necessari— en 27,9 dies. Un 44 % de les pacients van rebre un diagnòstic afirmatiu.

El principal avantatge d’aquest sistema és que, quan es detecta un possible cas, se’n fa l’avaluació integral el mateix dia i al mateix hospital, amb proves com ecografies, mamografies o biòpsies. Quan la pacient torna ja té un diagnòstic, un pronòstic i una proposta de tractament personalitzat i multimodal. De fet, el circuit implica el treball conjunt d’especialistes en cirurgia de mama, radiologia, infermeria, anatomia patològica, oncologia mèdica i radioteràpia.

Redueix l’angoixa de l’espera

El doctor Martín Espinosa, cap de la Unitat de Patologia Mamària del Centre de Càncer de Mama del servei de Ginecologia del Vall d’Hebron, explica que “en 15 dies la pacient ja sap quin és el seu tractament i no ha de tornar moltes vegades al centre per fer les diferents proves“. La infermera gestora d’aquests casos, Íngrid Faura, afegeix que cada dia avaluen entre quatre i vuit casos sospitosos i que aquest protocol “redueix l’angoixa de l’espera i la incertesa de les pacients”. El circuit permet complir les recomanacions de la pràctica clínica que apunten la necessitat d’iniciar el tractament abans de 30 dies des de la sospita diagnòstica.

La pacient Marta Farreres ha estat usuària d’aquest circuit després que li diagnostiquessin un càncer de mama en una clínica privada. Va cercar una segona opinió a Vall d’Hebron i va entrar en el protocol. Assegura que el diagnòstic ràpid fa que “no entris en un abisme quan et diuen que tens càncer de mama”.

L’any 2021 aquest centre hospitalari va fer més de 550 cirurgies per càncer de mama, de les quals un 74 % van ser cirurgies conservadores de la mama i un 26 % mastectomies. El 34 % de les pacients havien rebut quimioteràpia prèvia.