DAVID ARANDA, Alerta Solidària "Volem exigir explicacions al Departament d'Interior, no només sobre qui ha donat l'ordre d'iniciar aquesta investigació, sinó també qui va donar l'ordre política de vigilar, documentar i perseguir la manifestació de l'esquerra independentista." IVAN ALTIMIRA, investigat "Hem pres la humil decisió de desobeir. Desobeirem i tornarem a desobeir una vegada més. Nosaltres hem decidit desobeir i no presentar-nos a declarar el dia 7." NORA MIRALLES, investigada "Sí, aquell dia com milers de persones vam cremar aquelles fotos al carrer. No creiem que en el moment en el qual ens trobem actualment els països catalans haguem de demanar perdó per no reconèixer cap autoritat a un estat i a les seves institucions. Però pregunteu-vos també com és que el Departament d'Interior va emetre d'ofici dos informes sense que ningú no els ho demanés. La petició que faríem als Mossos d'Esquadra és que es posicionin també sobre si estan amb el procés que està vivint el principat de Catalunya però també els països catalans o es posiciona amb l'Estat espanyol i es posiciona amb la monarquia borbònica. Que demostrin d'una vegada a qui responen i de qui obeeixen ordes."

Ho han explicat en una roda de premsa a la plaça del Rei durant la qual han estat acompanyats per membres de la CUP, entre els quals hi havia els tres regidors de l’Ajuntament. Han desplegat una gran pancarta amb la foto Felip VI en flames, al costat de la qual es llegia el lema “Ni rei ni por, desobeïm”. Un dels cinc encausats, Ivan Altimira, ha explicat que consideren que la Corona és una institució injusta i que, per això, no la reconeixen. “Desobeirem i tornarem a desobeir tantes vegades com faci falta, hem decidit humilment no anar a declarar el dia 7“, ha dit l’investigat durant la roda de premsa.

Una de les seves companyes de l’esquerra independentista que també és investigada, Nora Miralles, ha reconegut que van cremar fotos del rei la tarda de la Diada de Catalunya, però ha defensat que formava part de la seva llibertat per expressar el rebuig a unes institucions que no reconeixen. “En el moment en el qual ens trobem no hem de demanar perdó per no reconèixer l’Estat i les seves institucions, un estat que prefereix que la gent mori de fred a casa seva abans que plantar-se davant les oligarquies”, ha dit Miralles.

Els independentistes també han carregat contra el Departament de l’Interior de la Generalitat de Catalunya. Asseguren que la investigació i el seguiment de la manifestació alternativa de l’11 de setembre no es va iniciar a l’Audiència Nacional, sinó que consideren que els Mossos d’Esquadra van rebre “ordres polítiques” de l’Administració catalana. “Pregunteu-vos com és que el Departament de l’Interior va emetre d’ofici dos informes sense que ningú no els ho demanés, amb què es posicionen els Mossos d’Esquadra. Que demostrin a qui responen i de qui obeeixen ordres”, ha demanat l’encausada Nora Miralles.