verola del mico catalunya

El Departament de Salut ha notificat cinc casos més confirmats de la verola del mico a Catalunya, després que aquest dijous s’anunciessin els quatre primers. En total, doncs, fins a aquest divendres són nou les persones que han contret la malaltia, set dels quals tenen vinculació amb altres casos detectats a l’estat, mentre que els altres dos es troben sota investigació.

Per qüestions de privacitat Salut no ha donat més detalls sobre els casos confirmats. Segons el Departament, el procés per confirmar els potencials casos sospitosos de verola del mico requereix d’estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. Els casos sospitosos que la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) classifica com a tals són comunicats al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

Quatre primers casos confirmats de verola del mico a Catalunya

“Cal estar en alerta, però no alarmats”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha indicat que cal estar “en alerta” per la verola del mico “però no alarmats”, perquè els casos són pocs -de moment quatre a Catalunya, però se n’esperen més- i la malaltia generalment no és greu. En declaracions a la premsa en el transcurs d’una visita a l’Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat, Argimon ha indicat que amb tota probabilitat sortiran més casos, perquè n’hi ha algun en estudi.

En aquest sentit, ha dit que “hem d’estar en alerta, però no alarmats”. Així, ha recomanat a la ciutadania que, en el cas que apareguin erupcions o butllofes, es consulti amb el metge, però ha demanat evitar l’alarmisme.

“La verola del mico té una evolució favorable, autolimitada a 2 o 3 setmanes”, i el risc de derivar en complicacions està circumscrit a persones amb “malalties de base o immunodeprimits”, que són vulnerables per la infecció d’aquest o qualsevol altre virus, ha puntualitzat.

98 casos confirmats a l’estat

A l’estat se n’han detectat diversos, de verola del mico, la majoria a la Comunitat de Madrid. El Ministeri de Sanitat xifra en 98 els casos positius actualment a l’estat espanyol. La ministra Carolina Darias ha explicat que Espanya participarà en la compra conjunta de vacunes i antivirals contra la malaltia que centralitzarà la Unió Europea.