Enfrontaments verbals i discrepàncies que no van anar més enllà gràcies a la presència dels Mossos d'Esquadra. Cinc anys després de la darrera cursa de braus, l'única activitat a La Monumental és el Museu Taurí i, com exemplifica la pintada, les posicions entre detractors i partidaris continuen sent oposades. AIDA GASCÓN, directora d'Anima Naturalis "Estem molt contents que d'aquesta decisió que es va prendre de manera democràtica a Catalunya, s'hagi mantingut, i que aquí a Catalunya no té cap sentit, i menys després de 5 anys, tornar a fer aquest tipus d'espectacle que la majoria de catalans rebutgem." PACO PÍRIZ, president de la Unió de Taurins i Aficionats de Catalunya "La afición no se ha reducido, hay incluso un deseo más fuerte de militar en la causa taurina, de permanecer y sumarse. Nosotros lo notamos en nuestro aumento de socios, cuando hacemos actividades, acude cada vez más gente, incluso personas que no han pisado nunca La Monumental." Els taurins han intentat recuperar la tradició. Després de sis anys esperant sentència del Tribunal Constitucional al recurs contra la llei catalana que va prohibir les curses de braus a tot Catalunya, aquesta setmana han presentat més de 22.000 signatures exigint una resolució. El futur de la plaça és incert. Fa un parell d'anys es va plantejar la possibilitat d'ubicar-hi una mesquita, fet que va aixecar força polèmica, i que l'Ajuntament i el Grup Balaña, propietari de La Monumental, es van apressar a desmentir. Del que no hi ha dubte és que l'ambient taurí ja no es respira als locals del voltant. L'únic vestigi que hi queda són algunes fotografies en algun dels bars.

Partidaris i detractors

Cinc anys després de la darrera cursa de braus, els antitaurins fan una valoració molt positiva de la prohibició. L’associació Anima Naturalis, per exemple, la considera un èxit. En paraules d’Aida Gascón, la directora a Espanya de l’entitat, “a Catalunya no hi ha afició, no té cap sentit recuperar un espectacle que la majoria de catalans rebutgen, i fer-se enrere en una decisió que es va prendre democràticament.”

En l’altre extrem hi ha els defensors de les curses de braus, com la Unió de Taurins i Aficionats de Catalunya. El seu president, Paco Píriz, assegura que no s’han perdut adeptes, sinó que “hi ha un desig més fort de militar a la causa taurina” arran de la prohibició. De fet, afirma que el nombre de socis de l’entitat no ha parat de créixer.

Sis anys esperant sentència

Els taurins han intentat recuperar la tradició a Catalunya. Aleshores van recollir 600.000 signatures a través d’una Iniciativa Legislativa Popular a tot Espanya que va aconseguir que el Senat declarés la tauromàquia com a patrimoni cultural.

Per la seva banda, el Partit Popular va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei catalana que prohibeix les curses de braus l’octubre de 2010. Després de sis anys esperant sentència, les entitats taurines han presentat aquest dimecres al Constitucional més de 22.000 signatures per exigir-ne la resolució.

Futur incert per a La Monumental

D’ençà que es van acabar els toros, La Monumental ha estat pràcticament inactiva. Tret d’excepcions comptades, com un Van Van Market, l’única cosa que funciona a l’interior de la plaça és el Museu Taurí.

Fa un parell d’anys es va plantejar la possibilitat d’ubicar-hi una mesquita, fet que va aixecar força polèmica, i que l’Ajuntament i el Grup Balaña, propietari de La Monumental, es van apressar a desmentir.