El gran naturalista Charles Darwin va recórrer el món durant cinc anys a bord del Beagle. Observant, recollint i classificant sense parar per entendre l'evolució de les espècies. Dos segles després, moguts pel mateix esperit, 200 investigadors, molts d'ells catalans, com Martí Boada, seguiran els seus passos i s'endisaran en la part equatoriana de la selva amazònica, al parc natural de Yasuni, una de les reserves amb més biodiversitat del món, però on més es nota l'impacte de l'activitat humana. Aquests darrers anys, han desaparegut 25 espècies. MARTÍ BOADA, naturalista i assessor de l'expedició Yasuni "Aquest treball de camp, aquests dos mesos, (..) ens pot ajudar molt a entendre el grau de malaltia del planeta que en aquest sentit serà un programa molt important, que és l'escalfament global. Sabem com va, sabem d'on ve, sabem la quantitat d'emisions, sabem la quantitat d'unitats per metre cúbic el dioxid de carboni com va pujant, però ningú sap quan es pararà." Per això, utilitzaran eines del segle 21. Ens ho explica Guillem Chacón, de l'Institut de Biodiversitat Tropical, que organitza l'expedició. Hi hem contactat per Skype perquè ja ha arribat a Sud-amèrica. GUILLEM CHACÓN, Institut de Biodiversitat Tropical "Utilitzarem els GPS, farem fototrampeig, és a dir càmeres fotogràfiques que s'activen soles quan passa un animal pel davant... Aprofitarem tot això que hem guanyat amb el temps però al cap i a la fi serem el mateix: naturalistes amb els seus binoculars, prismatics, els seus quaderns de camp, anotant els parametres, la fauna i la flora que veu al seu entorn" Botanistes, ornitòlegs, naturalistes, antropòlegs i també estudiants, il·lusionats per l'expedició. Per participar-hi, Pau Cardellach, un jove biòleg, s'ha pagat el viatge i l'estada a Yasuni. PAU CARDELLACH, biòleg "Sobretot un somni. Des de petit havia vist els documentals de la selva i és el que sempre he volgut fer, no tant estar tancat a un laboratori sino estar a l'aire lliure... Poder agafar tots els estímuls de la naturalesa." També aprofitarà per fer un reportatge fotogràfic que penjarà a la seva pàgina web. L'objectiu de Boada i Chacón és tornar allà cada cinc anys per veure'n l'evolució.

L’expedició de gran envergadura, promoguda per l’Institut de Biodiversitat Tropical (IBT) durarà del 15 de juliol al 15 de setembre. Entre els 200 investigadors, hi ha molts catalans, estudiants i joves biòlegs il·lusionats, com Pau Cardellach. “Per mi és un somni. Des de petit havia vist els documentals de la selva i és el que sempre he volgut fer, no tant estar tancat a un laboratori sinó estar a l’aire lliure… Poder agafar tots els estímuls de la naturalesa.” Com que també és fotògraf i l’estació té Internet, anirà penjant el seu reportatge al seu web.

Prendre la temperatura del planeta

“La zona té tres enemics: la desforestació, l’extracció petrolífera i l’escalfament global” resumeix Martí Boada, assessor de luxe de l’expedició Yasuni. “Quedar-nos allà durant dos mesos ens permetrà conèixer el grau de malaltia del planeta”. Tot i que mantenen l’esperit de les expedicions del segle XIX, utilitzaran les eines més elaborades. “Utilitzarem els GPS, farem fototrampegi, és a dir càmeres fotogràfiques que s’activen soles quan passa un animal pel davant” explica Guillem Chacón, que encapçala l’expedició. Tampoc no se n’obliden de l’espècie humana: en aquella zona de les Amazones viuen diverses tribus, algunes que rebutgen el contacte amb l’home occidental. D’altres, com els huaoranis, porten roba occidental i treballen per a les companyies petroleres. “Els volem explicar que podrien, millor, treballar amb el bioturisme, que té un impacte molt menor en el medi ambient”, ha afegit Chacón.

En aquests darrers anys s’han extingit 25 espècies. Per això la expedició té més sentit si es repeteix més endavant. Chacón i Boada tenen la intenció de repetir aquesta experiència cada cinc anys.