El Centre d'Urgències d'Atenció Primària Casernes de Sant Andreu està pràcticament buit tot i trobar-nos en plena epidèmia de grip i amb les urgències dels hospitals plenes. Els CUAP són centres d'urgències que estan infrautilitzats. Segons el Departament de Salut, poden absorbir el 50 % de les urgències hospitalàries, així es descongestionarien. Per això ara el departament s'esforça més per donar-los a conèixer. DAVID CARBAJAL, secretari d'acció sindical de SATSE Estan infrautilitzats, s'està canviant el paradigma: ara apostar més per l'atenció primària. A Barcelona de CUAP n'hi ha 10, tot i que el districes de les Corts i de Sants-Montjuïc no en tenen cap. I a l'Eixample n'hi ha tres. Tots funcionen 24 hores. Als CUAP el 95 % dels pacients que hi entren són tractats i tornen a casa. No necessiten hospitalització. En el cas que algú la requereixi se'l porta a l'hospital. A més als CUAP el temps d'espera és de només uns minuts. Tot i que en hores punta i sobretot en dies festius pot superar l'hora. Alguns estan preparats per atendre el doble dels pacients que tenen ara PERE SUBIRANA, director del CUAP Casernes de Sant Andreu de l'ICS (director de les Urgències d'Atenció Primària de l'Àrea Integral de Salut de Barcelona) "Atenem 60 o 80 pacients, però en podríem atendre fins a 170" A Barcelona el primer CUAP va ser el de Manso i va començar a funcionar el 2008. El més nou és auqest de les Casernes, del 2013.

El centre d’urgències d’atenció primària Casernes de Sant Andreu atén entre 60 i 80 persones de mitjana en un dia feiner. Però segons el seu director, el doctor Pere Subirana, podria atendre el doble de pacients. Afirma que la resta dels CUAP de la ciutat també podrien fer front a més demanda de la que tenen actualment.

Els CUAP són centres d’urgències d’atenció primària que funcionen les 24 hores del dia. Estan dotats de sales d’observacions per als pacients que han d’estar una estona sota control mèdic i fan proves mèdiques com anàlisis de sang. En el cas que els arribi un pacient que necessita hospitalització, ells el deriven cap al centre sanitari.

Segons el Departament de Salut, els CUAP tenen capacitat per absorbir el 50 % de les urgències dels hospitals, cosa que permetria descongestionar aquests centres. Segons el sindicat d’infermeria SATSE, la millora de l’assistència als hospitals requereix potenciar aquest servei d’atenció primària, i sobretot, donar-lo a conèixer. Un dels problemes és que la població no coneix del tot el servei dels CUAP, per això Salut ha iniciat una campanya de comunicació.

A Barcelona hi ha 10 CUAP. Un en cada districte excepte a les Corts i Sants-Montjuïc. Els que correspondrien a aquests districtes són a l’Eixample.

Segons el doctor Pere Subirana, el 95 % dels pacients que van a un CUAP, després de ser atesos poden tornar a casa, i només al voltant d’un 3 % necessita anar a un hospital. Per això, en aquests dies d’epidèmia de grip, els CAP i CUAP són els primers llocs a què cal anar, segons Subirana.