“Dones i pintura” és el títol i la premissa de l’exposició que ha organitzat el Centre Ocupacional Eneida amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Amb aquesta mostra els usuaris de l’entitat han treballat per visibilitzar dues realitats: les creadores, sovint oblidades a la història, i les usuàries del centre amb diversitat funcional, també, sovint als marges de la societat.

La mostra fa un repàs per l’obra de 12 pintores de diferents llocs del món, que van viure des del segle XVI a l’actualitat. Els dibuixos els han fet els usuaris del Centre Eneida amb la voluntat de visibilitzar aquestes creadores, sovint oblidades. Com explica Maria Rosa Fuertes, usuària del centre, “hem agafat quadres d’aquestes senyores i els hem dibuixat nosaltres, perquè creiem que no s’havia fet.” Amb llapis de colors, ceres i retoladors han reproduït algunes de les pintures més emblemàtiques de les artistes.

Poca informació sobre dones artistes

Angelica Kauffmann, Clara Peeters, Maruja Mallo, María Blanchard o Tamara Lempicka són algunes de les dones que es valoren. La iniciativa neix arran de l’interès d’una usuària pel treball de Frida Kahlo. A partir d’aquí, van decidir investigar més dones en el món de l’art. Però,la recerca no va ser fàcil, ja que en els llibres de text difícilment apareixen les dones artistes. Per això, des del centre van decidir que l’exposició “Dones i pintura” podria fer una doble visibilització. La coordinadora del Centre Eneida, Bea Pérez, diu que han agafat dues realitats: “L’art creat per dones creadores, històricament invisibles i també l’art creat sobretot per dones amb diversitat funcional, habiten com als marges de la societat”.

Des del centre ocupacional gracienc la creativitat és una de les línies bàsiques a treballar amb els usuaris. A través de l’art, asseguren, que es pot ajudar a reduir l’agressivitat, ja que es pot reconduir. Aquest projecte ha estat un més dels que es treballen a Eneida i ara, es pot visitar fins al 30 de març a la Biblioteca Vila de Gràcia.