Més d’un centenar de persones han fet una protesta durant l’acte que Esquerra Republicana ha organitzat davant la presó per explicar del conveni entre les dues administracions. Finalment, però, no hi ha assistit el conseller de Justícia, Carles Mundó, perquè els representants del govern català han considerat que el país està de dol després de la mort de dos agents rurals a Lleida. Sí que hi ha assistit, en canvi, el portaveu del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch que, entre els crits dels manifestants, ha anunciat micròfon en mà que “l’acte es posposa”.

L’anunci del conveni l’ha fet aquesta setmana el mateix conseller de Justícia i el personal de presons es mostra insegur per la decisió presa. El personal de les presons concentrats davant la Model no volen, afirmen, que “es jugui amb els treballadors”, una reivindicació que també ha fet aquesta setmana la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat majoritari a les presons catalanes. Segons ha explicat un dels portaveus sindicals —avui la protesta era unitària entre diversos sindicats—, Juan Luis Escudero, “quan van obrir la presó del Puig de les Basses, que va centralitzar a Figueres els reclusos de l’antiga presó de la capital empordanesa i la de Girona, ja van acomiadar els treballadors interins per donar pas als funcionaris de carrera“. Una altra de les seves reivindicacions és que “no es faci el trasllat de la Model sense la Zona Franca” primer, ha explicat Escudero, perquè segons ha afegit, suposaràrepartir en altres presons catalanes els interns de la Model, que són a l’espera de judici, i per tant, innocents fins que ho determini un jutge; amb altres presos que ja han estat jutjats i que compleixen condemna“. A més, els portaveus sindicals denuncien “el perjudici per a les famílies dels reclusos” perquè, afirmen, “els obligarà a desplaçar-se 40 kilòmetres lluny de la ciutat“.

La d’aquest diumenge no serà la única acció per oposar-se “al trasllat exprés de la Model”. Els representants sindicals n’han anunciat dues més per dimecres 25 de gener: una a les 9.30 h davant del Parlament de Catalunya, i la segona a la tarda, a les 19 h, a la Trinitat Vella.