Els cementiris de Barcelona han recuperat la tradicional imatge per Tots Sants 2021, un anar i venir de visitants durant tot el dia. Ara bé, malgrat la fi de les restriccions d’aforament aquest any, la xifra de visitants no ha assolit el balanç d’altres anys. Aquest 2021, 75.000 persones han passat per algun dels cementiris de Barcelona per recordar familiars i amics, una xifra que no arriba als més de 118.000 visitants de fa dos anys, abans de la pandèmia.

Amb l’aforament al 100 % per la millora de les condicions pandèmiques, el tràfec ha anat creixent a mesura que ha avançat el matí de Tot Sants, mentre que a primera hora, l’afluència ha estat més discreta. Als entorns dels cementiris, en alguns moments fins i tot hi ha hagut cues de vehicles al migdia.

A l’interior, el ritme constant feia pensar que es podria recuperar el nombre de visites habitual d’abans de la pandèmia. Ara bé, el balanç final ha quedat més reduït i entre els dos darrers caps de setmana d’octubre no s’ha arribat als 80.000 visitants. El dia àlgid, però, ha estat aquest dilluns 1 de novembre, moment tradicional en què els cementiris s’omplen per recordar als seus éssers estimats, netejar les làpides i dipositar-hi flors.

El director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, ha atribuït la visita esglaonada al fet que aquest 1 de novembre en dilluns ha permès a molts fer un cap de setmana llarg, i ha agraït a les famílies la col·laboració per evitar aglomeracions.

L’anar i venir de visitants ha estat continu, per exemple, al cementiri de Sant Andreu i al del Poblenou de Barcelona, on s’hi ha pogut veure força gruix de gent durant tot el matí. També noten la recuperació de la tradició els paradistes de flors, que expliquen que estan venent a un ritme similar al del 2019.

La previsió és que enguany i durant tot el cap de setmana llarg, unes 100.000 persones visitin els recintes fúnebres de Barcelona. Aquest diumenge ja hi va haver algunes cues al cementiri de Montjuïc.

Visites als cementiris