Aquest és l'aspecte de la nova capella del Cementiri del Poblenou. És una de les nombroses rehabilitacions que Cementiris de Barcelona ha fet en l'últim any per millorar la qualitat dels recintes funeraris. En total s'han invertit tres milions d'euros a restaurar façanes, fomentar activitats culturals com les rutes històriques pels cementiris i rehabilitar panteons per vendre'ls. JOAN PUIGDOLLERS, president de Cementiris de Barcelona "És important que amb els recursos econòmics que genera Cementiris de Barcelona, poguem finançar el 100% de la inversió necessària per mantenir els equipaments municipals de la la ciutat de BCN amb un bon servei buscant l'excelència" Si hi ha una novetat destacada aquest any és l'estrena d'aquesta carrossa fúnebre, tirada per dos cavalls i amb un xofer vestit d'època. Serà l'encarregada de portar el féretre des de la porta del cementiri fins a la sepultura. És tracta d'un servei pioner a l'Estat que recupera una tradició del segle XIX, quan els seguicis fúnebres es feien pels carrers de Barcelona. La rebuda ha estat variada. ÁNGELES CASTAÑO "Yo lo veo muy bonito, lo veo muy bien." FERRAN MARTÍNEZ "Podem fer les coses com es fan ara, no cal anar retro en algun cas." JOSÉ LUIS GIL "El carro, lo que sea, o el coche más de lujo que quieras poner, para mi todo esto me sobra." ALÍCIA GARCÍA "A mi no m'agrada la velocitat i això el trobo maco." Cementiris de Barcelona vol incentivar l'ús de les seves instal·lacions i vist l'augment de la demanda en incineracions han creat un nou columbari al Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc.
Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, Cementiris de Barcelona ha presentat les darreres inversions en la recuperació del patrimoni històric i la restauració de recintes funeraris de la ciutat. Han restaurat diverses escultures i capelles, però, si del que es tracta és de recuperar la memòria històrica dels cementiris, què millor que recrear els enterraments d’època. Es tracta d’un servei pioner a Espanya, que recuperarà una tradició pròpia del segle XIX. Per fer-ho, s’ha presentat una carrossa tirada per dos cavalls i conduïda per un xofer, que permetrà portar el difunt des de la porta del cementiri fins allà on sigui enterrat. Tot ambientat per un conjunt musical.
Pel que fa a les obres de rehabilitació dutes a terme als cementiris en si, en destaca la reforma interior i exterior de la capella del Cementiri del Poblenou, projectada l’any 1828 per l’arquitecte Antoni Ginesi. Amb una façana neoclàssica i diversos elements decoratius d’art egipci, la capella podrà ser visitada durant les rutes al cementiri i acollirà actes religiosos i culturals. També s’han restaurat diversos espais al cementiri de Sant Andreu, Montjuïc, Sants i les Corts.
El president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, han presentat també una col·lecció de 10 peces escultòriques funeràries, que han estat recuperades per l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Es podrà visitar, de manera gratuïta, al Cementiri del Poblenou.
D’altra banda, donat l’augment de la demanda en incineracions (han representat un 43,5% dels enterraments durant el 2012), el Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc estrena aquest any el columbari xiprer: dues escultures d’acer Corten i vidre en forma d’arbre xiprer, que disposen cadascuna d’espai per a 24 columbaris. D’aquesta manera, es pretén continuar amb l’increment del nombre de cendres que es dipositen als recintes funeraris de la ciutat.