"Quan ho compres, ja ni mires quan costa però quan vas a la caixa a pagar: Dius, mira, ja puja 100 euros." "700, 800, 900 ens costa només el menjar d'ella, les coses bàsiques." És el que es gasten els celíacs per menjar productes que no els facin mal. Valen entre tres i quatre vegades més que la resta, com aquest pa de pagès que no arriba al mig quilo i val 4 euros amb 10. De fet, es calcula que un celíac es gasta uns 1.500 euros més cada any en menjar que el qui no ho és. Per això, reclamen als governs que es concedeixen ajudes i que es redueixi l'IVA d'aquests productes al 4 %, ja que són de primera necessitat. Es tracta d'una malaltia crònica que no permet la ingesta d'aliments amb gluten, una proteïna que hi ha en alguns cereals i que pot derivar en depressions, osteoporosi, avortaments continuats i, fins i tot, afavorir l'aparició de malalties greus com el càncer. Per això, reclamen també que es millori en la diagnosi. Juntament amb el Departament de Salut, formaran els metges d'atenció primària perquè puguin detectar la intolerància com més aviat millor. OLGA CUESTA, presidenta de l'Associació de Celíacs de Catalunya "Quan salten les alarmes, quan hi ha un símptoma que es repeteix, que la comunitat mèdica de seguida derivi cap a digestòlegs que seran ells qui faran el diagnòstic final de la malaltia." "A mi per exemple la celiaquia em va venir gràcies a la diagnosi de la meva filla. Vaig viure 30 anys sense ser sabedora que jo mateixa era celíaca." La celiaquia és una malaltia que pateix un 1 % de la població. A Catalunya són unes 75.000 persones i a Europa, uns set milions.

L’objectiu de l’acord és millorar el diagnòstic i evitar complicacions de salut, ja que la malaltia pot derivar en depressions, osteoporosi, avortaments continuats i, fins i tot, que apareguin malalties molt més greus, com el càncer. Per això, la presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, remarca que és important que “quan salten les alarmes o quan hi ha un símptoma que es repeteix, la comunitat mèdica de seguida ha de derivar els pacients cap a digestòlegs, que són els qui han de fer el diagnòstic final de la malaltia”.

Des de l’associació, també denuncien que els productes sense gluten són cars. De fet, es calcula que valen tres o quatre vegades més que els altres i que una persona celíaca gasta a l’any uns 1.500 més en alimentació que qui no ho és. Reclamen, tant al govern de la Generalitat com al govern central, que impulsi ajudes directes o beneficis fiscals per a les persones celíaques, com ara la reducció de l’IVA al 4 %, ja que són productes de primera necessitat.