JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya "És evident que no farem cada 24 hores, a menys que tinguem una gran provocació, perquè mai no es pot dir que no, una vaga general. Però en tot cas, el govern ha de ser conscient que això s'anirà mantenint de manera sostinguda en el temps i que nosaltres no pararem fins que es canviï de manera substancial aquest projecte de reforma de mercat de treball." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "El govern del PP no es pot escudar que això és obligat per les polítiques europees. A Itàlia s'estan fent altres coses, a Portugal també s'estan fent altres coses i s'ha fet vaga general. Però la reforma laboral que s'està fent al nostre país és l'agressió més dura que estan patint els drets laborals a tot Europa."

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, confien que la vaga general serà tot un èxit de participació i que, sobretot, la manifestació convocada a la tarda, serà multitudinària. Creuen que l’ambient de vaga es viurà sobretot al carrer, ja sigui en les diferents accions que es faran durant tot el dia o a través dels piquets informatius.

Piquets informatius

Els agents sindicals han assegurat que els piquets informatius només estaran a les portes d’aquelles empreses on “no hi hagi
llibertat per decidir” si els treballadors poden secundar l’aturada. Diuen que, aquest cop, els empresaris estan més en contra que mai de la vaga general, perquè donen suport a la reforma laboral. De fet, els sindicats denuncien que més de 300 empreses a tot l’Estat espanyol, algunes de públiques, vulneren el dret de vaga dels treballadors.

Crítiques al Govern espanyol

Els sindicats han criticat que el govern central s’escudi en Europa a l’hora de justificar la reforma laboral. Argumenten que altres països, com Itàlia o Portugal, també han fet reformes del mercat de treball però que, en tot moment, les han negociat amb els agents socials. Diuen que la forma d’implantar la norma ha estat “autoritària” i que respon a les necessitats d’una minoria.

Properes accions

CCOO i UGT esperen que l’executiu espanyol faci cas a les reclamacions dels ciutadans i modifiqui la reforma laboral. Si no hi ha canvis, els sindicats han avançat que ja estan treballant amb altres col·lectius europeus per actuar de manera conjunta per canviar la política d’austeritat que s’imposa des d’Europa.