Els consells confederals dels dos sindicats s’han reunit aquest divendres per decidir sobre la convocatòria de la vaga. Tots dos han decidit, per unanimitat, convocar l’aturada general el proper 29 de març. Serà una protesta contra la reforma laboral impulsada pel govern del Partit Popular, que els sindicats qualifiquen com la “més agressiva” per als drets dels treballadors. De fet, des que es va anunciar, ja s’han organitzat nombroses mobilitzacions en contra, la més multitudinària, el 19 de febrer.

La data elegida, dijous 29 de març, coincideix amb l’aturada convocada pels sindicats nacionalistes al País Basc i Navarra contra la reforma laboral i és el dia previ a la presentació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2012. Els sindicats consideren que la reforma és regressiva per als drets dels treballadors i es mostren decebuts perquè, abans de la vaga, han volgut aturar la reforma mitjançant el diàleg amb el govern, una via que no ha tingut èxit. Un exemple d’això són les dues cartes que van enviar al president del Govern, Mariano Rajoy, per demanar-li alguns canvis en la reforma, com ara la creació d’un contracte per a empreses de menys de 25 treballadors amb una indemnització creixent de cinc dies per trimestre.

Els representants sindicals havien donat unt ermini a l’executiu fins aquest dijous, dia en què la reforma es va aprovar al Congrés, per donar-los una resposta. És per això que aquest divendres han convocat la vaga. Aquesta serà la setena vaga general de la democràcia espanyola, la segona que es convoca amb un govern del PP. La primera va ser el 2002, quan Comissions i UGT van impulsar una vaga contra la reforma laboral de José María Aznar, el que es va conèixer com el “decretazo”.  Alguns punts, com el de l’abaratir l’acomiadament, no van tirar endavant.

Des del govern de la Generalitat, així com des de l’executiu central, han fet una crida a la responsabilitat a sindicats i treballadors. Però fa unes setmanes, en la seva estrena al Consell Europeu, Mariano Rajoy va reconèixer que la vaga general era inevitable. El govern, doncs, no està d’acord amb la vaga però ja la té coll avall.