Segons Saliba, moltes famílies immigrades viuen amb els 800 o 900 euros que guanya la dona treballant, per exemple, en el servei domèstic. El nou reglament d’estrangeria eleva fins als 1.300 euros els ingressos mínims d’una família de tres membres per poder renovar el permís de residència. Això, segons CCOO, farà que moltes famílies que fins ara residien legalment a Espanya no puguin renovar el permís i es quedin com a il·legals.

Des del CITE també critiquen l’exigència del document d’escolarització dels nens, perquè molts pares han enviat els fills als seus països d’origen temporalment per intentar superar la crisi amb menys càrregues econòmiques. Ara, si els fills no estan escolaritzats aquí, els pares també passaran a ser il·legals. CCOO reclama que es congeli la situació administrativa dels menors que estan fora d’Espanya temporalment i que s’apliqui una moratòria en l’aplicació d’aquest requisit per donar temps als afectats a informar-se.

Més immigrants irregulars

Segons la memòria d’activitats del CITE, la crisi ha frenat l’arribada d’immigrants i les reagrupacions familiars, mentre que augmenten els casos d’immigrants regulars que passen a ser irregulars perquè perden la feina i no poden renovar els papers.

Així, les consultes que més s’han realitzat al CITE durant el primer semestre d’aquest any han estat per motius d’arrelament social i també per a renovacions de permisos de treball i residència. En total han atès unes 38.000 consultes de més de 8.500 usuaris.