La reducció de l'atur no significa que s'estigui creant més ocupació. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi elaborat per Comissions Obreres, segons el qual només el 61% de les persones que surten de les llistes troben feina. Un 3% dels que desapareixen dels registres, en canvi, ho fan perquè assisteixen a cursos i quasi el 30%, perquè no renova la demanda a les oficines de treball. Entre els que finalment troben feina, tampoc no tot són flors i violes: un 88% dels contractes que es van signar el trimestre passat van ser de caràcter temporal, i un 16%, per a feines a temps parcial. Les dades evidencien, segons el sindicat, un augment de la precarització laboral. CRISTINA FACIABEN, secretària socioeconomia CCOO "Més que un canvi d'estadística, el que demanaríem és que quan es fan algunes declaracions públiques, al marge d'evitar certs comentaris triomfalistes, es tingués en compte que una baixada de l'atur no sempre és sinònim de creació d'ocupació." El sindicat alerta que el 35% de les persones sense feina no cobren cap tipus de prestació i recorda que, malgrat l'optimisme del govern, l'atur es cronifica i un 60% dels desocupats fa més d'un any que no treballen.

L’estudi s’ha presentat el mateix dia que s’ha sabut que l’atur durant el mes de juliol va baixar en prop de 2.000 persones a Catalunya. CCOO ha explicat que l’anàlisi del mercat de treball no es pot “limitar a una única font estadística”. El sindicat explica que cal tenir en compte la precarització dels contractes que aconsegueixen aquells que troben feina: un 88% dels contractes signats el trimestre passat van ser temporals, i un 16% eren de feines a temps parcial.

CCOO ha recordat que les dades de l’atur poden mostrar una baixada sense que s’hagin creat llocs de treball per la disminució de la població activa. A més, l’estudi mostra que un 39% de les persones que surten de les llistes no ho fan perquè hagin trobat feina. En aquest sentit, la causa més habitual —un 30% dels casos— és la no renovació de la demanda de feina.

Segons la secretària de Socioeconomia de CCOO, Cristina Faciaben, el problema no és que es facin enquestes, sinó “que se’n facin lectures triomfalistes“, i ha remarcat la situació en què es troba el 35% de les persones aturades, que no reben cap prestació, i que el 60% dels desocupats fa més d’un any que no treballen.