Les primeres investigacions van centrar-se en la identificació de l’home que actuava d’esquer, amb qui les víctimes quedaven per formalitzar la signatura del contracte. El primer cas conegut va produir-se a l’Eixample el 22 d’octubre passat, quan un home d’origen colombià que buscava allotjament a la ciutat va denunciar que quatre encaputxats l’havien amenaçat amb pistoles i armes blanques i li havien sostret tots els diners que portava. Això va passar a l’interior del domicili que anava a llogar després d’haver trobat per Internet una oferta de 3.000 euros per a una estada al pis de sis mesos.

No va ser aquest, però, el primer robatori. La policia va comprovar que, amb anterioritat, s’havia utilitzat un “modus operandi” semblant en un altre assalt. En aquella ocasió, es va lligar la víctima, que duia 18.000 euros perquè, a diferència de l’altre cas, havia respost a un anunci de compra, i pretenia satisfer-ne la paga i senyal. Novament, s’havia utilitzat per perpetrar el robatori un pis llogat per la banda amb una identitat falsa.

Quan finalment va poder saber-se qui hi havia darrere d’aquest fals anunciant, es va tractar de seguir-li la pista. Això va conduir a altres membres del grup, que també havien comès un assalt a València. És aquí on la Policia Nacional va intervenir i va aconseguir esbrinar que l’organització criminal també havia llogat pisos a Gijón, a més d’altres a València i Barcelona, i que s’havien produït nous intents fallits de robatori. Set individus van ser arrestats a la ciutat asturiana després de muntar-se un dispositiu especial per capturar-los. El vuitè arrest, el d’una noia de 22 anys que és parella sentimental d’un dels presumptes lladres, va tenir lloc durant l’escorcoll al seu pis de Cornellà.

A la resta de domicilis, els Mossos hi van localitzar objectes sostrets i estris per dur a terme les accions delictives: telèfons mòbils, GPS, plànols, passamuntanyes, una pistola i tres armes de fogueig. Dos dels vuit detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. Els altres sis són a la presó.