L'atur i les condicions de treball són la preocupació principal dels barcelonins, però per primera vegada són menys els que ho diuen. Un indicador que fa pensar al govern municipal que Barcelona està remuntant la crisi. La inseguretat és el segon problema segons l'enquesta, però cau més de 10 punts respecte a l'inici de mandat. A molta distància d'aquests dos problemes, puja posicions el turisme. En un any s'han triplicat els que ho assenyalen com un maldecap més. El govern, però, no hi veu cap símptoma d'alarma. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Tenim l'enquesta sobre turisme de la ciutat de Barcelona o tenim altres enquestes més específiques sobre turisme i malgrat que també ha pujat, hi ha una gran acceptació per part de la ciutat del turisme i dels beneficis." Si s'analitza per barris, la Sagrada Família situa el turisme com a principal problema, i tant a la Barceloneta com als barris de l'entorn del Born hi apareix com a segona preocupació. El soroll és el primer maldecap per als veïns del Gòtic, Gràcia i l'Esquerra de l'Eixample, les zones amb més oci nocturn. L'aparcament i les molèsties pel Camp Nou, en canvi, s'imposen com a problema als barris del districte de les Corts. Els transports uneixen com a principal preocupació tres zones tan diferents com els barris de la Marina, Sarrià i els de la Vall d'Hebron i entorns.

La feina, el problema més greu a la ciutat

Tot i que han baixat tres punts i mig respecte a l’enquesta de 2013, l‘atur i les condicions laborals es mantenen com a principal preocupació dels ciutadans a Barcelona . Darrere seu, però 10 punts per sota, se situen les problemàtiques associades a la inseguretat i  l’economia, que també han davallat tres i un punts, respectivament. Cau, per tant, la preocupació per les qüestions derivades de la crisi.

En canvi el turisme, que estava situat en la 19a posició de la graella, puja fins a la setena i triplica la darrera puntuació. En són un exemple les protestes que van tenir lloc aquest estiu al barri de la Barceloneta i les queixes reiterades de veïns de la Sagrada Família. La neteja, la circulació i els transports es mantenen com a punts que amoïnen els ciutadans.

Inseguretat i soroll, principals problemàtiques als barris

Si ampliem el focus i ens centrem en els barris, els ciutadans consideren que les molèsties més greus són la inseguretat i el soroll. La seguretat ciutadana és la preocupació principal dels veïns de 37 barris de la ciutat, sobretot dels districtes de Ciutat Vella, Nou Barris i Sants-Montjuïc. En canvi, els veïns del barri Gòtic, la Vila de Gràcia, i la Nova i l’Antiga Esquerra de l’Eixample assenyalen el soroll com a primera problemàtica.

A la Sagrada Família la línia de prioritats canvia i els veïns enquestats consideren que el problema més greu és el turisme, un aspecte que també preocupa, però en segon lloc, a la Barceloneta i al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

El transport, les comunicacions i les infraestructures són el tema prioritari per als veïns de la perifèria barcelonina. Concretament, per als ciutadans que viuen als barris de les Marines, a Sarrià, Tres Torres i Vallvidrera i també els ciutadans del districte d’Horta-Guinardó (la Teixonera, Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Vall d’Hebron i la Clota). D’altra banda, l’aparcament apareix com a problemàtica principal a les Corts i a Pedralbes, i també preocupa però, en menor mesura, a Sant Andreu i l’Antiga Esquerra de l’Eixample. En canvi, la prioritat per als veïns de la Maternitat i Sant Ramon és resoldre les molèsties que els causa el Camp Nou.

Els veïns del Poble-sec situen com a segon problema greu els problemes associats a la immigració, la tercera problemàtica per als veïns de Vilapicina, Porta, el Turó de la Peira i Can Peguera, a Nou Barris. El comerç sorgeix com a tercera problemàtica a la Vila Olímpica i a Vallcarca.