mobilitat fase 3

Els Mossos d’Esquadra han detingut els principals membres d’una suposada organització criminal que es dedicava a furtar turistes a les àrees de servei i al voral de l’AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona. En total, han arrestat vuit membres i una dona d’entre 35 i 45 anys en una operació policial que va tenir lloc dissabte passat al matí a quatre domicilis de Barcelona i un de Sentmenat (Vallès Occidental) on van participar un centenar de mossos.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, aquest dilluns al matí, que els investiga per 25 delictes de furt a interior de vehicle, dos delictes contra la seguretat del trànsit, dos delictes de resistència i desobediència, un delicte de robatori amb violència i intimidació, un de falsificació documental, un d’apropiació indeguda, un altre d’estafa i per pertànyer a una organització criminal. Després de comparèixer davant del jutge, van quedar en llibertat amb càrrecs. Els Mossos, però, no descarten fer més detencions.

Centenars d’antecedents

La policia els va detectar per primera vegada el 2012, quan ja van detenir alguns dels seus membres en diversos ocasions i dispositius policials. De fet, el 2018 van desarticular una altra banda especialitzada en furts a l’AP-7. Els detinguts acumulen centenars d’antecedents policials i ara la investigació els relaciona amb més d’una trentena de fets comesos en nou mesos i no descarten que estiguin implicats en més centenars de furts.

Segons els Mossos, haurien obtingut més de 40.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i 38.000 en objectes de valor com joies, bosses de mà de marques de renom o electrònica.

De víctimes estrangeres a víctimes nacionals

L’objectiu de la banda eren els turistes estrangers, però arran la crisi del coronavirus van ampliar-lo cap a víctimes d’origen nacional. El seu “modus operandi” es coneix amb el nom de “punxarodes”, ja que punxaven una roda del vehicle de la víctima i la seguien fins que aquesta s’aturava al voral de l’AP-7, moment en què aprofitaven per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En altres ocasions, simulaven que ells tenien un problema amb el seu vehicle per fer aturar les víctimes al voral o a l’àrea de servei i assaltar-les.

Els investigats actuaven en grup de tres i estaven dirigits per dos caps. Utilitzaven documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan eren detectats per la policia i llogaven vehicles usats per perpetrar els furts i fugir ràpidament del lloc dels fets o d’una possible persecució de la policia. Es calcula que haurien invertit més de 8.000 euros en el lloguer d’aquests cotxes.