malalt coronavirus llit hospital clínic
Foto: Hospital Clínic

Catalunya ha tornat a registrar menys persones hospitalitzades en llits convencionals per covid-19 que en la jornada anterior i, d’acord amb les darreres dades, ja consolida una lleu tendència a la baixa. Segons el darrer balanç del Departament de Salut, dilluns, 26 de juliol, hi havia 2.256 ingressats als hospitals catalans per aquesta malaltia, mentre que aquest divendres, 30 de juliol, n’hi havia 2.148, un 4,79 % menys. Tot i això, encara s’està per sobre de la barrera dels 2.000 ingressats.

La tendència de les hospitalitzacions va començar a canviar el 26 de juliol. Des d’aleshores, cada dia que ha passat s’ha reduït el nombre d’ingressats excepte una jornada, la del 29 de juliol, quan es va registrar només un hospitalitzat més (2.207) que el dia anterior (2.206). Aquesta baixada, ara per ara tímida dels ingressos per covid es produeix gairebé un mes després que es comencessin a disparar per la cinquena onada, a finals del mes de juny.

El descens més acusat d’hospitalitzacions aquesta setmana va produir-se el dimecres, 28 de juliol: aleshores hi havia 2.206 persones ingressades, 46 menys que dimarts (2.252).

Els pacients a les UCI baixen per primer cop

Aquesta tendència continua a la baixa en el nombre d’ingressats als hospitals encara no s’està traduint a les unitats de cures intensives (UCI). Ara bé, després d’un mes de juliol en què els pacients crítics no han parat d’augmentar, per primera vegada en aquesta cinquena onada s’ha vist el primer descens. Aquest divendres, 30 de juliol hi havia 560 pacients crítics per covid-19, deu menys que el dia anterior (570). En qualsevol cas, aquesta davallada només s’ha produït un dia i caldrà esperar per veure si es consolida la baixada.

Fins ara, l’augment de persones a les UCI ha estat molt acusat aquest mes de juliol: si el primer dia de mes hi havia 114 pacients crítics, aquest darrer dijous la xifra s’havia enfilat fins els 570 ingressos, xifra que representa un augment del 400 %.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia arribat a apuntar que la previsió era arribar a un pic de 700 ingressats a les UCI durant els primers dies d’agost.