Són les reserves de sang de l'Hospital Clínic. Avui n'hi ha unes 300 bosses. Quan en falten, se'n demanen més al Banc de Sang de Catalunya, que s'encarrega d'abastir tots els hospitals del país. Però de sang no en sobra. Se'n fan servir unes 1.000 bosses diàries. Per estar tranquils el banc ha de guardar-ne 10.000, sang suficient per cobrir 10 dies seguits. Ara mateix les reserves només permetrien, però, garantir-ne la meitat. És una època de l'any de poques donacions. MARIA DOLORS CASTELLÀ, Banc de Sang i Teixits "Els dies de Nadal la gent dóna menys. Tenen festa i els costa més. Nosaltres però tenim les mateixes necessitats." La marató vol contrarrestar aquesta situació. I fa una crida especial als donants del grup 0 negatiu, l'universal. És el que s'utilitza en les emergències, quan es desconeix el grup del pacient, ja que es pot transfondre sense perill a qualsevol persona. Això fa que les reserves d'aquest grup s'esgotin ràpid. De donacions en calen tot l'any. Tot i que el plasma sanguini es pot congelar i tarda tres anys a fer-se malbé, alguns components, com les plaquetes, duren pocs dies. "No podem fer 20.000 donacions i després no fer-ne perquè al cap de cinc dies no tindríem plaquetes. Necessitem donacions continuades." I més ara que la medicina ha evolucionat i cada cop es fan més trasplantaments, un tipus d'operació que requereix gran quantitat de sang.

Per això, els responsables de la marató de donants de sang demanen la col·laboració dels ciutadans en unes dates, després de les festes de Nadal, en què les reserves de sang acostumen a baixar.

Un dels grups sanguinis més preuats, per escàs, és el zero negatiu. Les reserves d’aquest grup acostumen a esgotar-se ràpid. És el que s’utilitza en les emergències, quan es desconeix el grup del pacient, ja que es pot transfondre sense perill a qualsevol persona.

Des del Banc de Sang i Teixits volen recordar que de donacions en calen tot l’any. Tot i que el plasma sanguini es pot congelar i tarda tres anys a fer-se malbé, alguns components, com les plaquetes, duren pocs dies. Per això, cal renovar-ne les reserves.

Tot plegat en un context en què cada vegada es necessita més sang. Ha crescut el nombre de trasplantaments i d’operacions que necessiten gran quantitat de sang.