Actualment, a Catalunya hi ha 15 sales de consum de drogues supervisat i un centre residencial amb un espai de consum. En aquests punts, l’any 2023 es van atendre més de 2.500 persones a Catalunya, es van fer més de 140.000 consums i es va donar resposta a 146 sobredosis, que van evitar la mort. Són dades facilitades pel Departament de Salut, que defensa Catalunya com “un referent en polítiques de reducció de danys i de prevenció de sobredosis“.
Segons Salut, cap de les sobredosis que es produeixen en espais de consum supervisat acaba en mort i, per tant, destaquen que és clau actuar a temps.
Les sobredosis més freqüents, amb cocaïna, alcohol i opioides
El 80 % de persones mortes per sobredosi són homes amb una mitjana d’edat de 45,7 anys; les dones, el 20 %, amb una mitjana d’edat de 46,9 anys. Són dades del 2022 que ha publicat el Departament de Salut de la Generalitat. Segons l’informe, el 95 % de les morts responen a un patró de policonsum, amb la presència de múltiples substàncies.
Les substàncies psicoactives més freqüentes trobades en les morts són la cocaïna (en el 67 % dels casos), l’alcohol (en el 51 %) i els opioides (un 45 %). Aquestes dades mostren un lleuger canvi de patró respecte dels anys anteriors, especialment una disminució en la presència d’opioides, ja que el 2021 la presència d’opioides en morts per sobredosi representava el 63,6 %.
La majoria de morts, al domicili particular
L’informe també ha posat de manifest que la majoria, concretament el 66 %, amb dades de l’any 2022, moren al domicili. Per aquest motiu, insisteixen en el fet que cal continuar educant les persones que conviuen amb consumidors en la prevenció i atenció de les sobredosis.