castellers barcelona

(ACN/Redacció) Els Castellers de Barcelona han presentat aquest diumenge el primer Protocol de prevenció, detecció i actuació contra l’abús sexual infantil. El protocol arriba després que el novembre del 2020 els Mossos d’Esquadra detinguessin un membre de la colla per vuit delictes d’abús sexual a menors. El document posa les bases per sensibilitzar, formar i capacitar tant adults com infants en la detecció de situacions de risc. El protocol fa obligatori notificar aquestes situacions si se’n té coneixement o sospita. L’incompliment d’aquest principi pot ser motiu de sanció, des de la prohibició per exercir càrrecs fins a l’expulsió definitiva.

“Un document per interioritzar-lo” i evitar riscos

L’objectiu final és convertir l’entitat en un espai “segur i lliure d’agressions”. El president de l’entitat, Ramon Gil, ha destacat aquest diumenge que el protocol és un pas “molt important” perquè la colla ha de ser un “espai segur per a tothom”. Per la seva banda, l’educador social i responsable d’Equitat de la Junta de la Colla, Gregori Samper, ha reconegut que la intergeneracionalitat de les colles castelleres les converteix en espais pedagògicament rics, però, al mateix temps, “comporta uns riscos”, juntament al contacte físic, que va més enllà de l’habitual. Ha afegit que cal identificar aquests riscos per minimitzar-los.

El protocol ha estat fruit de la tasca de la Comissió d’Equitat, que va començar a treballar en el document al gener. S’han anat fent sessions obertes quinzenalment. Un cop aprovat per la Junta i presentat als membres de l’entitat, queda pendent que sigui ratificat en assemblea en la següent sessió ordinària.

El protocol arriba a la Coordindora de Colles Castelleres de Catalunya

La psicòloga i membre dels Castellers de Barcelona Beth Luque ha explicat que el protocol no deixa de ser un document però el que és important és “tenir-lo interioritzat” i dur-lo a terme. Josep Maria Casanellas, també membre de la colla, ha afegit que el text convida a fer un canvi de cultura dins de la colla, entenent que hi ha situacions de risc que s’han de poder identificar i evitar qualsevol tipus d’agressió, ja sigui per gènere, raça o qualsevol altre motiu.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, perquè totes les colles que ho desitgin puguin adaptar-los a les seves particularitats.