La percepció generalitzada que des de fa uns quants anys ens mengem les castanyes en màniga curta però que abans ho fèiem amb roba d’hivern és potser més un tòpic que no pas una realitat. El que és cert i innegable, però, és que l’escalfament planetari va a més i que no n’està deixant al marge Barcelona, tal com evidencien les dades de l’Observatori Fabra. En aquest sentit, basant-nos en la temperatura màxima enregistrada en aquest punt a tocar del Tibidabo des de 1913, es pot afirmar, tal com va apuntar aquesta setmana el Servei Meteorològic de Catalunya, que la temperatura del dia de Tots Sants ha pujat tres graus respecte d’ara fa un segle. Mentre que a principi del segle XX a l’Observatori Fabra la màxima del primer dia del mes de novembre s’emplaçava a l’entorn dels 15 ºC, actualment ronda els 18 ºC de mitjana.

Si escurcem el període d’anàlisi i ens basem en les darreres 35 castanyades, podem comprovar que hi ha hagut anys de tot. La variabilitat és realment remarcable d’un any a un altre, i per bé que alguns anys ha fet falta la jaqueta, en d’altres, i no especialment recents, l’ambient ha estat de màniga curta. Això darrer va passar els anys 1981, 1984, 1989 i 2013, amb màximes a l’entorn dels 22 ºC.

La castanyada més càlida d’aquest període, però també de tota la sèrie de l’Observatori Fabra, la vam viure l’any 1989, any en el qual el mercuri es va disparar fins als 22,4 ºC. En els darrers 35 anys hem tingut màximes superiors als 20 ºC en vuit ocasions, quatre de les quals en els últims 10 anys.

A l’altre extrem també hi ha hagut castanyades fredes. La més freda es va viure l’any 1956, any en el qual la màxima va ser de 7,1 ºC a l’Observatori Fabra. Fixant-nos en els darrers 35 anys cal destacar la de 1992, amb un registre màxim de tan sols 9,7 ºC. Recentment també és rellevant el 2010, amb una màxima de només 14,1 ºC.

L’escalfament és un fet, però cal ser prudents i pensar que la subjectivitat i la memòria selectiva també.