Oficina per la No Discriminació

L’Oficina per la No Discriminació (OND) va atendre 219 casos al llarg de tot el 2020. Seguint la tendència dels darrers anys, la majoria d’expedients, un 42 %, són per casos de racisme i xenofòbia, seguits de la discriminació cap al col·lectiu LGTBI, que n’ha suposat el 28 %. En total s’han registrat 42 incidents per racisme i 53 per xenofòbia, i la majoria de queixes han estat per tracte vexatori amb insults, menyspreu, humiliacions, amenaces o comentaris ofensius de retorn al país d’origen, a més d’agressions físiques.

Tot i el confinament per la pandèmia de covid-19 el nombre d’atencions fetes per l’oficina ha estat similar a les del 2019. Amb tot, arran del confinament han incrementat aquestes situacions a les comunitats de veïns, on “els estereotips i prejudicis han desembocat en agressions racistes”.

Segons les dades publicades per l’OND, les agressions per la identitat de gènere o orientació sexual han augmentat significativament en només dos anys, ja que han passat del 16 % el 2018 al 28 % el 2020. Per això, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou protocol amb l’objectiu de millorar el servei i l’acompanyament de les víctimes.

La integritat moral, principal dret vulnerat

Pel que fa a la tipologia de les agressions, les més freqüents són les que vulneren la integritat moral, i que són un 35 % del total. En el 15 % dels casos hi hagut agressions físiques, mentre que en un 13 % s’ha negat la prestació de serveis per raons discriminatòries.

Per tot plegat, el consistori ha dut a terme 194 tasques d’assessorament, 174 d’orientació i suport i 73 atencions psicosocials. A més, en 13 casos s’ha pogut mediar perquè l’agressor col·labori per reparar el dany causat.

La majoria de les persones que han estat víctimes de discriminació són homes, concretament un 55,7%. Les dones ho han estat en el 43,8% dels casos. A més, gran part dels afectats són joves, un 46% de les víctimes tenen entre 25 i 39 anys i un 8% en tenen entre 15 i 24 anys.

Augmenten agressions en entorns veïnals

Enguany, esperaven que la incidència de la discriminació decreixés a la ciutat. Segons assegura Marc Serra, regidor de Drets de la Ciutadania i Participació, bona part dels casos es donaven en l’àmbit de l’oci nocturn, especialment als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. En canvi, el 2020 ha quedat repartit equitativament per tota la ciutat, però han augmentat les agressions en entorns domèstics o veïnals.

El fet que no se n’hagi reduït la incidència, segons Serra, “es deu a un increment de la crispació i polarització”. Remarca que, en aquest sentit, hi ha tingut molt a dir “l’entrada de l’extrema dreta a les institucions”, perquè considera que “donen certa sensació d’impunitat als discursos d’odi”.