En Josep té 45 anys i en feia 15 que estava enganxat a la cocaïna i a l'alcohol. Quan ja havia tocat fons va decidir buscar ajuda al centre d'addiccions de la Fundació Salut i Comunitat i ja fa prop d'un any que no consumeix. Aquesta és una de les prop de 100 entitats que l'any passat es van veure beneficiades per l'ajuda econòmica procedent dels impostos de la declaració de la renda que es destinen a ajudes socials. És tan fàcil com marcar la casella corresponent i, el 0,7% de l'IRPF de la declaració, va directament a donar suport a les persones més necessitades. En l'última campanya un de cada dos catalans van marcar la casella. Catalunya va aportar 52 milions d'euros al fons social estatal, però, en canvi, només en va acabar rebent poc més de 29. Per això des del govern català s'insisteix en l'autogestió d'aquests diners. Marcar la casella d'activitats d'interès social no té cap cost per al contribuent i no exclou, si es vol, de marcar-ne altres.

A l’hora de fer la declaració de la renda hi ha diverses opcions a destinar els impostos perquè no tornin al pressupost general de l’Estat i s’inverteixin en altres qüestions. Una de les alternatives és el fons social. Durant el 2012, prop de 100 entitats catalanes es van veure beneficiades pels contribuents que van marcar la casella i van enviar el 0,7% de la declaració de la renda a fins socials a través de les ONG.

Una de les entitats que van rebre subvencions és el centre d’addicions de la Fundació Salut i Comunitat. La seva directora, Sònia Fuertes, diu que “són uns diners que es reverteixen directament en programes d’atenció directa” i que, “són problemàtiques tan grans que es necessiten aquests diners per les ajudes”.

Catalunya és la comunitat més solidària

La campanya passada, Catalunya va aportar 52 milions d’euros de la recaptació estatal del 0,7% de l’IRPF per a fins socials, però només va rebre 29,7 milions d’euros destinats a programes socials a Catalunya. Una situació que, segons el govern català, és semblant a la dels anys anteriors. Catalunya va rebre, per a programes socials, 22 milions d’euros menys del total aportat pels contribuents catalans en fer la declaració de la renda, i 10 milions d’euros menys que si s’apliqués un criteri de repartiment en funció de la població de cada territori (Catalunya representa el 19% de la població total).

A banda de reclamar un repartiment més equitatiu, des de la Generalitat es demana l’autogestió d’aquests diners. La consellera de Benestar i Família, Neus Munté, ha demanat que “els recursos retornin a Catalunya”.

Marcar la casella d’activitats d’interès social, de la declaració de la renda, no té cost i no exclou el fet de marcar-ne altres. L’any passat el 48% dels catalans van marcar-la contra el 10% que va marcar la casella de l’església.