La plataforma Somescola ha rebutjat la possibilitat que s’inclogui una casella per triar el castellà com a llengua vehicular en el procés de preinscripció escolar. En un comunicat assegura que el model d’escola catalana garanteix la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a l’alumnat i assegura que “la immersió lingüística ha fet un gran esforç en les darreres dècades infants i joves vinguts de diferents cultures del món” i que és un dels puntals del model educatiu català.

La plataforma està formada per una cinquantena d’entitats del món educatiu, entre les quals hi ha col·legis professionals, sindicats, fundacions d’àmbit pedagògic i associacions de famílies. De forma individual, també ha volgut mostrar el rebuig a la proposta de l’executiu espanyol la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FaPaC), que ha reivindicat el model lingüístic català. La presidenta de l’entitat, Belen Tascón, considera que és una “perversió” haver utilitzat el context polític per incloure una opció que “divideix”.

També des del sindicat USTEC-STEs han criticat l’anunci i han avançat que “plantaran cara si fa falta” amb una gran mobilització de la comunitat educativa. El portaveu nacional Ramon Font, ha avançat que seria una vaga de tot el sector com “no s’ha vist en molt de temps a Catalunya”. Lamenta també que el PP faci “servir l’educació com a arma política”.