El MACBA, un any més, ha posat les instal·lacions i algunes activitats a disposició de les entitats que organitzen casals d’estiu al Raval. Nens d’entre vuit i 11 anys participen en el Mapejar el barri a través del cos, una activitat a través de la qual es dibuixa la silueta del cos en diferents superfícies. Els participants experimenten així amb la llum, les corbes i els buits que s’amaguen per entre les parts del cos.

Activitats com aquesta que es fan al MACBA estan incloses a #RavalEstiuEducatiu

El CCCB fa un pas més enllà

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) és un altre dels equipaments culturals del barri que participa en el Raval estiu educatiu, un projecte que va sorgir el 2020 arran de la dificultat de moltes entitats del barri per organitzar casals d’estiu per les mesures sanitàries imposades per la pandèmia.

En aquesta ocasió el CCCB s’ha implicat més que en l’edició anterior. Susanna Arias, cap de Mediació del CCCB, explica que “aquest any volíem ser més actius i per això ens hem aliat amb una entitat del Raval per tal que l’experiència sigui plenament comunitària“.

Joves del Raval proposaran accions per dinamitzar places del barri

Es tracta d’un projecte en què un grup de joves d’entre 17 i 29 anys analitzen els usos que tenen dues places del barri, els Jardins de Sant Pau del Camp i la plaça Joan Coromines, amb l’objectiu de repensar aquests espais amb una visió comunitària.

Repensar l’espai públic

El projecte compta amb la participació de la cooperativa d’arquitectes Voltes. Júlia Beltran explica que amb aquesta proposta “coneixem de primera mà com millorar aquests espais amb les aportacions de les persones que els utilitzen“.

En aquest taller de reflexió entorn de la transformació de l’espai públic també hi participa l’entitat socioeducativa Impulsem. El projecte, a més de les aportacions d’usos, inclou crear elements efímers que es col·locaran en aquestes places.

Raval d’oci i aprenentatge

En la primera edició de #RavalEstiuEducatiu hi van participar prop de 600 infants i joves en les més de 30 activitats programades. Tota la programació és gratuïta per als participants dels casals. Enguany, tal com explica Mercè Garet, de la Fundació Tot Raval, “les propostes busquen contribuir que els espais del barri, especialment l’espai públic, puguin ser viscuts pels infants, joves i veïnat del Raval com més propi, i aleshores, aquestes activitats estan emmarcades en això que li diem ‘vivim el barri'”.

Donada la bona resposta del projecte, els organitzadors no descarten que es pugui convertir en una oferta d’activitats lúdiques i culturals anual fixa.