El sector del lleure està vivint un dels estius més complicats de la història recent per la pandèmia del coronavirus. Tot i que inicialment van començar al juliol amb pocs positius, l’extensió de la variant delta, molt més contagiosa, ha augmentat els casos positius a casals i colònies.
Segons dades del Departament de Drets Socials, a 23 de juliol, s’han registrat 1.133 positius entre monitors i infants, fet que representa un 0,55 % dels 200.000 participants en activitats de lleure estival (incloent-hi personal i menors). El secretari tècnic de MCECC, Andreu Porta, explica que durant les activitats s’han produït mols pocs contagis però admet que “ha estat un juliol més complex de gestionar i amb més positius que l’any anterior.”
Tot i l’increment de casos, les entitats del ram fan un bon balanç del juliol. I subratllen com un punt fort el fet de poder continuar oferint les activitats a l’estiu. El Guillem Gottschalk, comissari del Barcelonès de Minyons Escoltes i Guies, destaca que mantenir els campaments en la cinquena onada és el “millor que pot estar passant”.
Bona valoració dels cribratges a farmàcies
Des d’aquesta agrupació valoren molt positivament la posada en marxa dels cribratges a monitors fets a mitjans juliol i també la possibilitat de fer-se autotests a les farmàcies durant tot l’estiu. Es tracta d’una opció que “dona molta tranquil·litat” abans d’anar als campaments i que està oberta tant als monitors com als infants fins al 30 d’agost.
La vacunació dels monitors, amb retard
Malgrat això, fonts del sector lamenten un cert retard en la posada en marxa d’aquestes mesures i una falta de previsió davant les activitats estiu. “Entenem que l’escenari és complex i que hi ha hagut un decalatge, perquè també hi ha hagut un canvi de legislatura per mig” reflexiona.
Gottschalk apunta que la vacunació dels monitors podria haver-se avançat al juny per iniciar les activitats amb tothom ja vacunat i que això hauria servit per reduir els positius. Des de Pere Tarrés valoren positivament que s’hagi prioritzat els monitors amb cues específiques als punts de vacunació, tot i que conclouen que són mesures que han arribat tard i que “haurien estat més efectives si s’haguessin aplicat des del principi.”
Les entitats subratllen que les activitats amb els protocols actuals són segures i destaquen el valor pedagògic que tenen, especialment per als menors de famílies més vulnerables.