render Casa Tosquella

Els estudis de Clara Solà-Morales i Metrònom Arquitectura han guanyat el concurs públic per rehabilitar l’edifici modernista de la Casa Tosquella, al barri del Putxet. El projecte, avançat pel diari ‘Ara’, inclou la restauració de l’interior i afegeix una quarta façana de nova construcció on actualment hi ha la paret mitgera que dona a la ronda del General Mitre.

Aquesta façana tindrà un aspecte ondulant, amb dues grans torres a banda i banda que permetran crear un accés a la planta principal des del carrer. A més, el nou volum servirà per ubicar-hi els usos que no es poden instal·lar a l’immoble històric, com ara l’escala o els ascensors.

Un edifici municipal que es convertirà en un casal de gent gran

L’edifici és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que el va comprar l’any 2021 amb la intenció de convertir-lo en un casal de gent gran. De fet, el projecte guanyador també inclou l’ampliació de l’espai exterior perquè l’utilitzin tant les persones grans del futur casal com també els veïns del barri.

La Casa Tosquella té una superfície de 870 metres quadrats, la majoria dels quals corresponen al jardí. Es va construir l’any 1899 com a casa d’estiueig de la família Tosquella i, uns anys més tard, el 1907, l’arquitecte Eduard Maria Balcells la va reformar i la convertir en l’edifici modernista que es conserva actualment i que està catalogat com a Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional

La rehabilitació de l’edifici encara no té data de finalització, però des del despatx d’arquitectes han dit a betevé que preveuen que pugui estar enllestida aquesta legislatura. També calculen que les obres poden tenir una durada d’un any i mig. Quan va comprar l’immoble, l’Ajuntament va anunciar la voluntat que el primer que s’obrin al públic siguin els jardins.