La Casa dels Infants és la solució de Save the Children per atendre els nens i nenes víctimes d’abús sexual i evitar més patiment. La idea és que s’integrin i es coordinin tots els departaments que hi intervenen en un únic lloc i que el menor només declari un cop. El model ja funciona a altres països europeus i ara l’ONG reclama a la Generalitat que impulsi el projecte a Catalunya.

Denúncies sense sentència

A Catalunya, l’any 2017 es van interposar 549 denúncies per abusos sexuals a nens i nenes. Els infants que viuen aquesta experiència traumàtica i ho expliquen a algú del seu entorn, comencen un periple complicat. El nen ha d’explicar la seva història fins a vuit vegades perquè passa per quatre serveis diferents: la policia, la sanitat, els serveis de protecció i jutjats. Això en dificulta la recuperació i també perjudica el procés judicial. Segons dades de Save the Children, set de cada 10 denúncies acaben sense sentència i l’agressor queda lliure.

L’ONG Save The Children proposa crear cases d’infants per tractar els casos d’abusos sexuals a menors. L’objectiu és que tots els serveis s’integrin de manera coordinada sota un mateix sostre, un espai dissenyat per acollir els nens i les seves famílies. D’aquesta manera l’infant explica el testimoni un sol cop i els responsables dels diferents serveis escolten en una altra habitació la declaració, que també es grava perquè quedi com a prova forense d’ús judicial. Així s’evita que el nen hagi de declarar durant el judici.

“Sovint el testimoni del nen és l’única prova, perquè l’abús sexual es produeix a la intimitat. És la paraula d’un infant contra la d’un adult, per això cal que la declaració es faci amb totes les garanties.”

Un model que ja funciona a Europa

La proposta de Save the Children s’inspira en el model que ja funciona a altres països europeus. De fet, l’informe Sota el mateix sostre coordinat per Emilie Rivas analitza els exemples de Suècia o Islàndia que han donat molt bon resultat. A Islàndia el nombre de casos en què l’agressor ha estat acusat s’han triplicat des de l’aplicació d’aquest model.

Segons Rivas, la creació d’aquest model perfectament viable a Catalunya, perquè ja disposa de tots els recursos i, per tant, no cal una gran inversió sinó una redistribució dels que ja existeixen. L’informe vol ser un full de ruta amb què el govern català impulsi aquest model a Catalunya. Save the Children s’ha reunit amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família i amb el Departament de Justícia i assegura que existeix el compromís del govern català per tirar endavant el projecte, però que de moment, no s’ha materialitzat.

“L’article 93 de la Llei dels infants de Catalunya estableix que s’ha de crear un servei d’atenció especialitzada als infants i adolescents víctimes d’abús sexual. De fet, es va crear una comissió per impulsar les cases d’infants el 2016, però de moment no s’ha fet res.”

Emilie Rivas també ha explicat que davant la saturació de la DGAIA en els últims mesos, s’ha obert la possibilitat que el Departament de Justícia lideri el projecte.

Prova pilot a Barcelona

L’ONG proposa crear com a mínim, cinc cases dels infants a Catalunya, dues de les quals a Barcelona, i les altres, una a Tarragona, una altra a Lleida i, per últim, a Girona. Per engegar el projecte proposen primer fer-ne una prova pilot, també a Barcelona.