L’Ajuntament està tancant els tràmits per obtenir la propietat municipal de l’edifici d’Enric Sanchís, al Bon Pastor, a través de l’ocupació directa. Està previst que l’operació es tanqui en les properes setmanes i l’immoble es converteixi en un equipament per al barri.

L’immoble té 16 propietaris

Segons va informar el districte de Sant Andreu en el darrer consell plenari l’ocupació anticipada de la finca es va iniciar el novembre de l2017. Des de llavors, les dues parts han estat treballant per arribar a un acord i en aquests moments el consistori espera que els advocats dels 16 propietaris de l’immoble signin l’acta que permetrà tancar l’ocupació directa. Quan això passi, l’antiga casa de l’industrial passarà a ser de propietat municipal i es podran iniciar els tràmits per rehabilitar l’edifici i convertir-lo en equipament. I és que la casa es va abandonar als anys 60 i, des d’aleshores, l’interior i la façana s’han degradat considerablement.

Un procés participatiu per als usos del futur equipament

L’immoble, situat entre el passatge d’Enric Sanchís i els carrers de l’Estadella i del Foc Follet, es convertirà en un equipament municipal, tal com reclamen els veïns del Bon Pastor des de fa 20 anys. Per decidir quin usos i quins serveis s’hi instal·laran, l’Ajuntament va iniciar un procés participatiu l’estiu passat amb entitats i veïns. De moment, algunes de les propostes que s’han anat recollint són traslladar-hi algunes de les activitats que habitualment es fan a la biblioteca o al centre cívic o obrir una escola de cuina amb la voluntat d’oferir una oferta formativa als joves de l’entorn. “El procés participatiu està encara a l’inici però anirà madurant i segur que sortiran propostes bones”, diu l’historiador del Bon Pastor Josep Capcir. “Estem molt contents que l’Ajuntament hagi fet aquest pas tan important per aconseguir la propietat. Ara però estem impacients perquè comenci la rehabilitació de l’edifici”, afegeix.

Qui era Enric Sanchís?

L’industrial Enric Sanchís es va establir al Bon Pastor l’any 1907. Va obrir una indústria química i a principis dels anys 20 s’hi va fer construir una casa per a ell i la seva família. “La indústria va donar feina a molts dels treballadors que es van establir a la zona amb les seves famílies. Per això, l’industrial va fer construir també altres cases més petites per als treballadors de la fàbrica”, explica Capcir. Durant la dictadura de Primo de Rivera, Sanchís va ser l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet. I és que llavors el Bon Pastor no pertanyia a Barcelona, sinó al municipi veí de Santa Coloma de Gramenet.

Enric Sanchís va morir el 1935 al seu habitatge del Bon Pastor i les seves filles van heretar la propietat, que amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola es va convertir en una indústria de guerra. L’immoble es va abandonar durant els anys 60 i des de llavors ha estat en desús. Després de gairebé 60 anys abandonat, l’edifici està bastant malmès.