La notícia de la mort d’un home d’uns 50 anys després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra al carrer de l’Aurora va arribar el 7 d’octubre de 2013 acompanyada dels vídeos dels veïns que van enregistrar l’actuació policial. Des de l’inici, es van contradir les versions sobre el motiu pel qual els agents van iniciar la maniobra. Des de la policia catalana, defensaven que Juan Andrés Benítez es va mostrar molt violent. Els veïns, en canvi, asseguraven que els agents van agredir-lo de manera injustificada.

Les primeres passes de la investigació, de la qual s’ha fet càrrec la Policia Nacional, van aportar més detalls sobre el que va passar aquella nit. Un informe policial, elaborat després d’analitzar exhaustivament les imatges enregistrades pels veïns, apuntava que els Mossos podrien haver utilitzat armes extensibles. Els testimonis van declarar davant de la jutgessa instructora que un dels agents va abocar una ampolla d’aigua a la vorera per netejar una taca de sang.

Ara, està en mans de la justícia dictaminar la desproporció de l’actuació policial i la relació entre la maniobra de reducció que van dur a terme els agents i la mort de Juan Andrés Benítez. A finals de setembre es va tancar la instrucció, amb 10 mossos imputats per un delicte contra la vida i dos mossos acusats d’obstrucció a la justícia i coaccions.