carreres sortides laborals 2024
Escolta aquesta notícia

S’acosten setmanes clau per a milers d’estudiants de batxillerat, tant pels exàmens de Selectivitat 2025, com per la preinscripció universitària. És un moment crucial, l’hora d’escollir quins estudis cursaràs els propers anys, una decisió que pot marcar també el teu futur laboral.

Si no tens clar què vols estudiar, hi ha estudis que ordenen els estudis en funció del seu grau d‘inserció laboral. Un dels més recents és l’informe U-Ranking, elaborat per la Fundació BBVA i l’IVIE, que recull 108 camps d’estudis universitaris a Espanya.

Segons aquest estudi, les carreres universitàries amb més bones oportunitats laborals es concentren en els camps d’estudi de les ciències de la salut i enginyeries, així com en les titulacions d’Informàtica i Gestió de Dades. Per elaborar-lo, s’ha fet seguiment de la situació laboral dels milers d’estudiants que s’han graduat a Espanya el 2019 i, quatre anys després s’han analitzat els seus indicadors d’afiliació a la Seguretat Social, l’adequació de les feines als estudis cursats i el nivell salarial.

Les 10 carreres amb més inserció laboral

Segons la llista U-Ranking, els graduats en Medicina són els que tenen la millor taxa d’inserció laboral. El 96 % dels graduats està treballant quatre anys després de finalitzar els estudis, i pràcticament tots ho fan en feines relacionades amb els estudis. A més, nou de cada 10 rep un salari net de prop de 42.000 €.

En segon i tercer lloc, hi trobem els graus d’Infermeria i d’Odontologia, seguit de l’Enginyeria d’Organització Industrial i el Desenvolupament de Software i Aplicacions.

Consulta la llista d’estudis en funció del seu grau d’inserció laboral elaborada per U-Ranking:

Carreres amb menor inserció laboral

En l’extrem oposat, tancant la llista, hi trobem les carreres amb taxes més baixes d’inserció laboral i adequació al nivell d’estudis. En aquestes darreres posicions, el 2024 s’hi han situat els estudis de Protocol i Esdeveniments, Gestió Hotelera, Criminologia Turisme i els Estudis i Gestió de la Cultura.

Aquí pots consultar quina posició ocupen els diferents estudis que s’imparteixen a les universitats espanyoles, així com la taxa d’afiliació, l’adequació al nivell d’estudis o els ingressos salarials:

Millora la taxa d’ocupació universitària

Segons l’informe U-ranking, els darrers anys s’ha recuperat l’ocupació dels graduats universitaris a l’estat. La taxa d’atur entre els universitaris s’ha reduït significativament —del 19,3 % el 2020 al 12 % el 2024— i segons l’Enquesta de població activa de l’INE, el percentatge de joves universitaris que troba feina d’acord amb la formació és del 77,6 %. Això vol dir que el percentatge de sobrequalificació s’ha reduït fins al 22,4%.

Comparteix a: