El comissionat de Seguretat Amadeu Recasens ha defensat l’actuació de la Guàrdia Urbana en el dispositiu de seguretat del sopar inaugural del Mobile World Congress al Palau de la Música, on va assistir el rei Felip VI. Recasens ha dit que es va actuar de forma proporcionada i ha negat que la Urbana rebés cap directriu política per actuar contra l’ordre públic. Ho ha dit en la comissió de Presidència, on la CUP li ha demanat explicacions, ja que la policia va carregar contra alguns manifestants. El comissionat ha explicat que la situació era “de risc” i que es va cooperar amb els Mossos d’Esquadra per evitar problemes de seguretat.

En la comissió, Recasens ha explicat que la Guàrdia Urbana va desplegar un dispositiu format per un centenar d’agents per regular el trànsit, assegurar el perímetre al voltant del Palau de la Música i facilitar el pas de la comitiva de rei Felip VI i de la resta d’autoritats que havien d’accedir a la via Laietana per assistir al sopar inaugural del Mobile World Congress. Segons el comissionat, es van produir diversos incidents amb manifestants. Ha explicat que la Guàrdia Urbana va actuar contra un grup d’unes 30 persones que volien envair la calçada de la via Laietana pel carrer d’Àngel J. Baixeras i, així, barrar el pas de la comitiva reial. Recasens ha definit la situació “de risc” perquè la zona estava restringida i ha explicat que van demanar l’ajut d’agents d’ordre públic dels Mossos. En aquest punt, segons mostren diverses imatges que es van difondre per les xarxes socials, hi va haver càrregues policials tant d’agents de la policia catalana com d’urbans.

Recasens ha defensat que l’actuació de la Guàrdia Urbana es va adequar als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat. Ha remarcat que el dispositiu va ser complex i de molta tensió i que, malgrat no s’ha interposat cap denúncia, es va obrir una investigació d’ofici per esbrinar si hi va haver alguna mala praxi.

L’oposició demana que es depurin responsabilitats

La CUP considera que el dispositiu va ser desproporcionat i ha denunciat el “silenci municipal” en aquestes suposades agressions cap a manifestants. La regidora Maria Rovira considera necessari que la policia es posicioni i, juntament amb Esquerra, el Partit Demòcrata i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha demanat al Govern que aclareixi si hi va haver alguna ordre política cap a la Urbana per actuar com a policia d’ordre públic. El comissionat ha insistit que la GUB no té aquestes competències i que per tant “en cap cas tenien cap directriu”. Esquerra també considera que el dispositiu per la visita del rei Felip VI va ser innecessari. El regidor Jordi Coronas ha defensat que les protestes van ser legítimes i en aquest sentit ha dit que “si el rei vol respecte a Catalunya se l’ha de guanyar”.

En canvi, Ciutadans i el Partit Popular han defensat l’operació policial. Han dit que va ser adequada tenint en compte que van resultar ferits sis agents dels Mossos d’Esquadra per diversos incidents amb alguns manifestants.