Els clients d’aquesta organització criminal pagaven fins a 2.000 euros a canvi que un suplantador fes l’examen per ells. El suplantador es presentava a l’examen amb un document falsificat en què constaven les dades del client però la fotografia del suplantador. En alguns casos, si aspirant i usurpador s’assemblaven físicament, aquest últim es presentava amb el document original del primer.

La investigació va començar l’octubre del 2016, quan agents dels Mossos d’Esquadra del Camp de Tarragona es van presentar a la sala d’exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona, amb la finalitat de verificar els documents d’identitat dels aspirants que volien obtenir el permís de conduir.  Els policies van detectar que la targeta d’identitat d’estranger d’un dels aspirants, originari de Ghana, era falsificada i el van detenir.

Arran d’aquest fet, es va poder destapar una xarxa de falsificació de documents arreu de l’estat espanyol i es va engegar un dispositiu policial per detenir les persones implicades. Els agents van escorcollar sis immobles, quatre a Madrid i dos a Barcelona, on es van trobar una gran quantitat de documents que demostraven aquesta pràctica fraudulenta per aconseguir el permís de conduir. La investigació continua oberta i han estat detingudes 46 persones: 16 a Barcelona, 10 a Madrid,  dues a Múrcia, dues a Logronyo, tres a Biscaia, set a Saragossa, dues a Burgos, dues a Alacant i una a Las Palmas, Almeria i Lleida.