L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha decidit portar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a Estrasburg. En ple judici del procés, la seva advocada Olga Arderiu ha anunciat que l’equip jurídic hi ha presentat una demanda contra la presó preventiva de l’expresidenta perquè consideren que és “absolutament injustificada”.

Forcadell ha estat privada de llibertat en dos episodis: en el primer va passar una nit a la presó d’Alcalá-Meco després de pagar una fiança de 150.000 euros i actualment està interna en un centre penitenciari des del 23 de març, quan el jutge Llarena va tornar a ordenar l’ingrés a presó de l’expresidenta i també de Turull, Rull, Romeva i Bassa.

Jessica Simor, l’advocada que col·labora en la defensa de Forcadell, ha explicat que es tracta “d’un cas excepcional a tot Europa” i que no coneix un “cas similar a aquest en la meva experiència i coneixement”. Simor espera que es resolgui en un any, tot i que la llei estableix que a Estrasburg si ha d’acudir quan s’han esgotat totes les vies judicials a Espanya. En aquest cas, el Tribunal Constitucional (TC) encara no ha resolt cap dels recursos presentats pels acusats ni tampoc el de Forcadell contra l’ingrés a presó preventiva.

D’aquesta manera, Forcadell, que s’enfronta a 17 anys de presó per rebel·lió, s’ha convertit en la primera dels 12 acusats del judici de l’1 d’octubre que acudeix a aquesta instància europea, tot i que no es descarta que ho facin també la resta de processats un cop hagin esgotat totes les vies judicials a Espanya. La presentació d’aquesta demanda s’ha conegut aquest dimarts al matí, unes hores abans que Forcadell hagi declarat davant el Tribunal Suprem.