Carles Puigdemont ha comparegut des de Brussel·les per valorar el contingut de la sentència, que ha condemnat els membres del seu govern a una suma total de 100 anys de presó. L’ha qualificat com “l’inici d’una etapa de restricció de drets fonamentals” que, ha afegit, “concerneix també els que s’oposen a la independència perquè afecta tothom i no fa distincions”.

En aquest sentit, Puigdemont ha carregat contra un procés judicial que ha titllat d’irregular perquè, entre d’altres, “els nostres companys han estat víctimes de detencions arbitràries“. També ha destacat que, justament per aquesta raó —les presons provisionals—, persones “com Oriol Junqueras haurien hagut de ser a Brussel·les; d’altres com Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, al Congrés; Raül Romeva, al Senat, i Joaquim Forn, a l’Ajuntament”. “Només un abús impropi d’un estat de dret ho ha impedit”, ha sentenciat.

Carles Puigdemont ha llançat un dard important a l’Estat espanyol, al qual ha etzibat que “no hi ha operació de propaganda que pugui tapar tanta vergonya“. En aquest sentit, ha criticat que les institucions europees “ballen al so que ordena Espanya i que impedeix que 2,5 milions de catalans estiguem al Parlament Europeu”.

Crida a la mobilització

Per revertir aquesta situació, Carles Puigdemont ha demanat a la ciutadania fer una passa endavant en pro de la defensa dels drets i les llibertats: “Fem-ho nosaltres dins de la lluita no-violenta. Ajuntem-nos, prenguem la iniciativa i siguem ferms”, ha dit.

I ha posat èmfasi en la cita electoral del proper 10 de novembre, dia d’eleccions generals. Així, ha dit que “hem de convertir el 10-N en una resposta sonora i massiva de rebuig [a la sentència] perquè res no els espanta res més que la voluntat popular”. I ha afegit: “Temen la nostra resposta a les urnes, responguem-hi amb força que no acceptem la seva recepta basada en repressió i condemnes“.

Pendent de l’euroordre

És la primera aparició pública de Puigdemont hores després d’haver-se conegut la sentència del Tribunal Suprem (TS) i, a la vegada, també la primera després que hagi transcendit que el jutge del TS Pablo Llarena ha emès una nova euroordre per reclamar-ne la detenció immediata, ara pels delictes de sedició i malversació, els mateixos delictes que la sentència del Suprem considera provats en la resta de polítics i líders socials sentenciats aquest dilluns.