En l'última roda de premsa com a director de Càritas, Jordi Roglá ha estat contundent. Assegura que l'estat del benestar no està garantint els drets més bàsics. JORDI ROGLÀ, director de Càritas El nombre de persones que atén Càritas no para de créixer any rere any i la xifra de 2013, més 276.000, és més del doble que la de 2007. La pobresa augmenta i s'intensifica. El 72% de les persones ateses, ja havien rebut ajudes durant anys anteriors. Fins i tot moltes que havien sortit de la pobresa, hi han tornat a caure. El perfil dels usuaris també ha canviat. Ja no hi ha tantes persones grans soles, sinó famílies senceres i un de cada tres són menors d'edat. CARME TRILLA, responsable d'Acció Social de Càritas de Barcelona: 'la crisi cau de ple en famílies amb fills..." De fet el 2013, Càritas va destinar prop del 40% del pressupost en l'àmbit de la infància. L'altre gruix important, un 33%, es va destinar a ajudes per a l'habitatge. L'organització, un any més, reclama més compromís als agents socials i polítics. LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH arquebisbe de Barcelona 'Tots els partits units, retallades...." El 90% del pressupost de Càritas, que aquest any ha gestionat més de 27 milions d'euros, prové de fons privats.

L’atenció de Càritas a les persones més necessitades no para de créixer. La xifra d’usuaris atesos ha arribat aquest 2013 a ser més del doble que ara fa sis anys. Amb aquestes xifres negatives sobre la taula Martínez Sistach ha insistit en la necessitat que l’administració s’impliqui més amb un pacte d’estat per solventar aquest problema.

L’atenció als infants

L’informe de 2013 ha detectat un canvi de perfil dels usuaris que reben els serveis de l’ONG. Cada vegada hi ha més famílies amb menors que necessiten ajuda quan abans el perfil acostumava a ser el d’una persona sola amb situació de pobresa. Ara una de cada tres persones ateses per Càritas és menor d’edat. L’organització destina un 39% del pressupost a la infància que representa més de 5,7 milions d’euros. Un 33% del pressupost s’ha destinat a l’habitatge amb una inversió que s’acosta als dos milions d’euros. El total de recursos gestionats per l’ONG durant l’any passat sobrepassen els 27 milions d’euros i part d’aquests, un 90%, provenen de fonts privats.

La pobresa es cronifica

Un 72% de les persones que van demanar ajuda a Càritas l’any passat ja havien rebut algun tipus de servei anteriorment per part de l’organització. També s’ha detectat que alguns usuaris havien sortit de la situació de pobresa i després hi han tornat a caure.