centre atenció primària
Font: ACN

(ACN) L’atenció primària recupera activitat presencial en la segona tardor en pandèmia i amb la incògnita de saber l’abast de la sisena onada. Metges i personal d’infermeria defensen que no només estan recuperant la presencialitat, sinó que tenen més pressió assistencial, per la vacunació, les proves per la covid i problemes d’una població més angoixada.

La presidenta de l’AIFiCC, Alba Brugués, que indica que la presencialitat dels infermers de família és del “120 %”. El president de la CAMFiC, Antoni Sisó, parla d’agendes majoritàriament presencials i la presidenta de la FoCAP, Meritxell Sánchez-Amat, diu que treballen “al 200 %”, però que hi ha “moltes necessitats acumulades”. Els tres alerten que les baixes augmenten entre uns professionals que estan “al límit”. Abans de la pandèmia, les visites presencials representaven un 80 % aproximadament de l’atenció primària, però en els darrers mesos s’han hagut de reduir per la covid-19 i van tocar fons l’abril del 2020 en representar el 25 %. Tot i que des de Salut reconeixen que cal recuperar presencialitat, també han manifestat que no retornarien als nivells d’abans de la pandèmia.

Critiquen que hi ha un “fals mite” que als CAP s’atén menys gent

“No hem deixat de fer atenció presencial en cap moment; al principi, amb més filtres i, després, l’hem anat recuperant de manera progressiva i desigual en el territori. S’han obert les portes i s’estan fent les visites presencials de lliure accés”, afirma la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Meritxell Sánchez-Amat, que creu que s’ha repetit “un mantra com si els CAP no estiguessin treballant”. “Ho estem fent a tota màquina, però hi ha molta feina acumulada, amb les visites de seguiment de crònics i preventives, una activitat que ha estat més parada durant aquests mesos. Estem treballant al 200 %”, subratlla aquesta metgessa de família.

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, s’expressa en una línia similar. Considera que s’ha instaurat un “fals mite” que des dels CAP han atès menys gent i subratlla que durant tota la pandèmia han visitat “més que abans”. “S’ha visitat diferent. S’han multiplicat les teleconsultes i durant mesos s’ha intentat reduir la presencialitat per evitar contagis, però ara s’està recuperant”. Sisó indica que els metges de família estan obrint agendes amb percentatges “molt alts” de presencialitat, tot i que varien segons els equips.

Esgotament i baixes: “Un problema de primera magnitud”

Les tres entitats destaquen l’increment de baixes tot i que no en tenen dades, perquè són una informació molt protegida. “Centres que no havien tingut mai problemes de baixes ara n’estan tenint; baixes relacionades amb problemes emocionals. No és una situació aïllada de Catalunya, està passant a la resta d’Espanya i en altres països. Una part molt important dels professionals han fet tot el que podien en la pandèmia i ho estan pagant des del punt de vista personal”, alerta Sisó, que continua: “És un problema de primera magnitud i afecta directament l’organització dels equips, perquè, a més, no hi ha substituts“.

Sánchez-Amat assenyala que molts professionals estiguin fent jornades complementàries per cobrir les baixes dels companys. “Les professionals estem molt al límit, però és que el sistema està al límit”, adverteix.