En un moment en què els centres d’atenció primària de la ciutat denuncien estar desbordats per la segona onada de la covid-19, el CAP Sarrià té una problemàtica addicional: s’ha d’ocupar de fer les proves PCR als sospitosos dels centres educatius en una zona on hi ha 17.000 alumnes i 2.500 professors de 56 escoles. També s’ocupen de fer les proves als sospitosos de 37 residències.

Per això, des de l’EAP Sarrià, Vallvidrera i les Planes, que gestiona el CAP Sarrià, demanen més recursos i coordinació al Departament de Salut i suggereixen que els incorporin al sistema d’unitats mòbils de l’ICS.

La meitat de PCR són d’escoles i residències

El CAP Sarrià explica que la meitat de proves PCR que han fet les últimes setmanes són a centres educatius i residències de la seva àrea bàsica. Això, afegit a les proves dels veïns del barri, està provocant que en el cas de les PCR de les escoles es facin amb entre tres i sis dies de retard perquè diuen, no donen l’abast.

El 90% dels alumnes no són del CAP

Des del centre d’atenció primària expliquen que el 90 % dels escolars no són de Sarrià. “És inassumible. Els recursos estan pensats per a la població de Sarrià. Llavors, uns recursos calculats per atendre la nostra població els estem desviant per atendre pacients que no són del nostre centre”, explica Roger Vinyeta, director assistencial del CAP de Sarrià.

Demanen incorporar-se al sistema d’unitats mòbils

El CAP demana incorporar-se al sistema d’unitats mòbils de l’ICS perquè els descarregaria molta feina: “En organitzar-ho, l’ICS ho ha fet només per ell i, aleshores, les entitats petites que no som ICS ens hem hagut d’organitzar internament com hem pogut”, explica Vinyeta.

Aquest centre d’atenció primària no està gestionat per l’ICS, com el 80 % dels CAP, sinó que és un centre autogestionat que, segons explica, no ha rebut cap suport del Departament de Salut per fer els PCR a les escoles.

El recent conveni signat entre el govern català i Open Arms i la Creu Roja per incrementar els cribratges massius a les escoles i instituts de tot Catalunya dubten que els redueixi gaire la feina que fan en el moment en què apareix un cas sospitós als centres educatius que tenen adscrits.

“No donem l’abast”

Des del mes de juny el CAP Sarrià ha hagut de contractar 12 persones més i actualment les infermeres estan doblant els horaris. Des del centre d’atenció primària demanen al Departament de Salut més recursos i coordinació per poder atendre aquest increment de pacients d’escoles i residències, que es tradueix amb un terç més dels seus pacients, i seguir garantint les visites ordinàries.

Una situació de pandèmia a la qual s’hi afegeix la campanya de vacunació de la grip i la burocràcia, una de les queixes més importants de la primària tal com explica Vinyeta: “Hem d’acabar fent les baixes, les altes, les derivacions, les receptes… Tot això ens cau a nosaltres i no donem l’abast”.