Els equips de l’atenció primària solen ser el primer filtre dels malalts. També s’encarreguen del seguiment posterior i de l’evolució dels casos lleus. Tot plegat els aporta un gran volum d’informació a partir del qual s’han engegat una vintena d’estudis. Un n’és el del CAP la Marina. Enmig de l’onada va impulsar un protocol de seguiment telefònic sistemàtic amb el qual, asseguren, detecten complicacions en la malaltia com inicis de pneumònies. “El que fem és trucar uns dies concrets fins al dia 14 d’evolució per detectar pneumònies. En concret: els dies 2, 4 7, 10 i 14 des del positiu. Va més enllà del que es recomana fer. Així no s’escapa cap pneumònia pràcticament”, afirma el doctor José Miguel Baena, de l’equip del CAP la Marina.

Els senyals d’alarma

L’estudi, pendent de publicar, se sosté sobre la identificació de senyals d’alarma de possibles pneumònies. “Preguntem per si tenen febre alta de més de 3-4 dies, tos persistent i dispnea. Si tenen aquests símptomes, els fem placa de tòrax per derivar a l’hospital i fer analítica per, a partir d’aquí, valorar-ne la gravetat”, afegeix el doctor Baena.

Estalvi de temps i de plaques toràciques

D’aquesta manera no cal fer radiografies toràciques a tots els pacients covid. I, al mateix temps que s’estalvien proves, també, en cas de fer-se, es guanya temps. El pacient és derivat a l’hospital amb un diagnòstic a la mà, llest per ser atès i començar el tractament que requereixi. Per tot plegat, esperen que el protocol s’estengui a la resta de la xarxa d’atenció primària.

Una vintena d’estudis des de la primària

A banda d’aquest estudi, el mateix equip ha investigat i confirmat amb evidència científica l’eficàcia de l’aïllament estricte dels contactes estrets d’un positiu, també dins el nucli de convivència. I com el nivell de la renda està directament relacionat amb la incidència del virus. Els barris amb menys riquesa s’emporten les pitjors dades. En part, diuen, per la incapacitat de teletreballar i de fer els aïllaments correctament en pisos més petits i amb més gent convivint.

Aquests són alguns dels estudis que s’estan duent a terme a l’atenció primària aprofitant que tota la població passa per aquests centres. Hi ha una vintena d’investigacions en marxa per millorar l’atenció, el seguiment i, en definitiva, aportar llum a un virus que encara té molts interrogants.