Segons el conseller de Salut, Antoni Comín, el nou model d’atenció a la salut de les persones transsexuals es basa en la “despatologització” d’aquesta realitat. Per això, se les atendrà sense que sigui obligatori un diagnòstic clínic ni un tractament mèdic pautat. D’aquesta manera es vol garantir l’accés segur als tractaments hormonals i l’acompanyament de les persones transsexuals i el seu entorn en el procés de transició. Catalunya serà el primer país d’Europa que tracta la transsexualitat des d’aquest enfocament.
El nou pla descentralitzarà l’atenció a les persones transsexuals des de l’Hospital Clínic cap als centres d’atenció primària. El CAP Manso, al barri de Sant Antoni, acollirà la primera unitat trànsit. Estarà integrada per un ginecòleg, un metge, infermeria, un psicòleg, un treballador social i un administratiu. S’hi podran derivar les persones transsexuals que necessitin assessorament sobre el procés de transició, ja sigui perquè volen iniciar el trànsit, o per problemes de salut lligats a aquest procés o amb el tractament hormonal. El Departament de Salut reforçarà aquest centre amb 260.000 euros de pressupost per a l’any que ve i més plantilla.
Les intervencions quirúrgiques, ara per ara, se seguiran fent a l’Hospital Clínic, que hi ha treballat durant anys. Tot i això, no es descarta estendre-les a altres centres hospitalaris.
Actualment, les persones que es volen sotmetre a una operació de canvi de sexe han d’acreditar un diagnòstic de disfòria de gènere i, després de dos o tres mesos, començar un procés d’hormonació.