La protesta és clara: consideren que quan s'apliqui el nou model d'escoles bressol proposat per l'Ajuntament, baixarà la qualitat de l'atenció. Per intentar frenar els canvis, 300 persones van decidir ahir passar a la nit a l'Institut Municipal d'Educació, unes mobilitzacions que han continuat al matí amb aquesta concentració al carrer de la Creu Coberta. Segons els responsables de les escoles bressol, el nombre d'infants que cada mestre ha d'atendre augmentarà l'any que ve en funció del grup d'edat. I en la mateixa línia, asseguren que es reduirà el nombre de professionals de suport. MERCÈ SAAVEDRA, directora de l'escola bressol "Tots aquests canvis han estat proposats sense que s'hagi comptat amb nosaltres. Només es basen en números, en dades, però en cap moment, ni una persona ni l'altra, han trepitjat les nostres instal·lacions." ANNA MARIA MARTÍNEZ, mestra d'escola bressol "Estem dient directament que es retirin totalment totes aquestes mesures, i que de fet nosaltres no volem negociar , directament diem que no, que això no pot ser." Pares i educadors asseguren, a més, que l'Ajuntament pretén privatitzar la gestió d'algunes escoles bressol. Un procés que, segons ells mateixos, començarà el curs vinent. JOAN MEDINA, educador d'escola bressol "Hi ha tres escoles que s'obrirarn el proper curs, que seran escoles municipals però amb una gestió privada." De moment, seran dues escoles de Gràcia i una de Sant Andreu, però els responsables d'aquests centres temen que la privatització es pugui estendre a la resta d'escoles.

El tancament a l’Institut d’Educació de Barcelona és la primera acció de protesta però en preveuen més, com concentracions a les seus de districtes o a la plaça de Sant Jaume, que faran coincidir amb els plens a l’Ajuntament. De moment, però, es tornaran a mobilitzar aquest dissabte a la tarda.

Pares i educadors, amb el suport de CCOO, consideren que l’Ajuntament vol posar fi a un sistema que ha funcionat durant els darrers 30 anys i reclamen una rectificació al consistori. Critiquen que l’Ajuntament ha posat en marxa unes mesures que podrien suposar el primer pas per privatitzar la gestió d’algunes escoles bressol.

Més alumnes, menys educadors

Segons els responsables de les escoles bressol, les ratios, és a dir, el nombre d’infants que atén cada mestre, augmentaran l’any que ve en funció del grup d’edat. D’aquesta manera, les classes de lactants passaran dels 7 als 8 nadons, les que atenen alumnes d’entre un i dos anys s’augmentaran en 3 nens, i les classes amb infants d’entre dos i tres anys passaran dels 18 als 20 alumnes.

Pel que fa al nombre de professionals de suport, asseguren que també es reduirà. Es tracta del personal que hi va ajudar les mestres a l’hora de dinar. Si fins ara n’hi havia un per aula, a partir del setembre n’hi haurà un per cada dues classes.