El carrer dels Reis Catòlics, a Vallvidrera, ha desaparegut del nomenclàtor de Barcelona per donar pas al carrer d’Elisa Moragas. La modificació del nom ha estat el resultat d’una iniciativa veïnal que va començar fa dos anys i que culmina, ara, fent un homenatge a Moragas, mestra i cofundadora de l’escola pública del barri, l’Escola Nabí.

Uns operaris han retirat aquest dijous la placa que duia el nom antic, que estava posada a la façana d’una propietat privada. La placa amb el nom nou s’ha instal·lat a la paret del Centre Cívic Vallvidrera – Manuel Vázquez Montalbán.

Amb aquest, desapareix un altre nom de carrer amb referències monàrquiques a la ciutat de Barcelona, tot i que encara en queden d’altres, com el passeig de Joan de Borbó o el carrer de la Duquessa d’Orleans.

Una iniciativa veïnal

Va ser la plataforma Canviem Reis Catòlics qui va impulsar el canvi el 2019, amb el suport de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera.
Els veïns van fer diverses propostes de noms i les van votar en dues rondes. El canvi de nom va ser aprovat el març de l’any passat al consell plenari de Sarrià – Sant Gervasi i aquest dijous finalment s’inaugura la placa.

La intenció del canvi era trobar un nom que el barri se sentís més proper. “Amb els anys les coses van canviant i els carrers de vegades queden poc identificats amb la gent que hi viu o el que està passant en aquell barri, i crec que és legitim poder proposar un canvi de nom. I si surt endavant i els veïns ho volen, doncs que les institucions ho escoltin és d’agrair”, explica Clara Raich, de la plataforma Canviem Reis Catòlics.

Elisa Moragas, mestra i cofundadora de l’Escola Nabí

El procés participatiu per escollir el nom va culminar amb el nom d’Elisa Moragas: directora de l’Escola Nabí durant 20 anys, que també en va ser la seva fundadora el 1972, juntament amb un petit grup de mestres. Una d’elles va ser Josepa Gómez, que amb els altres cofundadors han demanat aquest nom per al carrer.

“Vam pensar que un nom molt adient seria el d’Elisa Moragas perquè és el carrer on està ubicada l’Escola Nabí, que és l’escola que ella va fundar, va pensar, perquè va dissenyar tot el projecte eductiu, hi va treballar molts anys, en va ser directora i, a més, va lluitar perquè es construís el nou edifici de l’escola el 1993“, argumenta Gómez, cofundadora de l’Escola Nabí.