SERGI ARTIGAS "Fa uns dotze anys vaig tenir un accident de moto que, d'una banda em va causar paràlisi a la part superior esquerra del cos, i d'un altre banda em va causar dolor neuropàtic crònic. En principi amb la clínica del dolor de la Vall d'Hebron vam estar fent moltes proves de medicaments, però, des de que vaig complementar el meu tractament amb cànnabis el dolor no ha marxat però l'he pogut controlar fins a nivells que m'han permès tornat a sortir de casa, relacionar-me amb la gent de manera normal." El Sergi és un dels milers de malalts crònics a Catalunya que han trobat en el cànnabis un tractament eficaç. El problema és que la manca d'una normativa que en reguli el consum terapèutic dificulta trobar un producte de qualitat i amb garanties. Alguns cultiven la marihuana a casa i d'altres hi accedeixen a través de clubs socials cànnabics. El més complicat és aconseguir medicaments derivats d'aquesta substància. Només n'hi ha un que es pugui receptar i es prescriu únicament a pacients amb esclerosi múltiple. Una realitat que ha posat sobre la taula Cannabmed. Aquest congrés ha reunit malalts que utilitzen cànnabis, i també professionals de la medicina, la farmacologia i la recerca científica. Denuncien que, tot i que s'ha demostrat que el cànnabis és molt eficaç per reduir símptomes com el dolor, les nàusees o l'ansietat, la manca de regulació condemna els pacients a la clandestinitat. JOAN PARÉS, metge de Kalapa Clínic "El cànnabis pot ser un medicament si s'utilitza bé sempre. Un cotxe no és perillós, el que és perillós és el conductor. Doncs les substàncies tampoc són perilloses si saps què fas, com ho fas, si tens el consell d'un terapeuta o d'un metge." Per això un dels principals objectius d'aquesta trobada és aconseguir canvis polítics. MARTA SANZ "Hi han estudis suficients. Són més de deu anys de tractament en què jo no he necessitat operacions que em demanaven. No he necessitat altres coses i em trobo estupendament. Cada dia m'aixeco i no pateixo de dolor i això és mitja vida." OSCAR PARÉS, coordinador de Cannabmed "Cal passar de les paraules als fets. De les bones intencions a transformar la realitat. És un deute pendent que tenim com a societat i que tenen els nostres polítics perquè hi ha situacions de patiment, situacions de dolor que no poden esperar." El 2001 es va aprovar una resolució al Parlament per a impulsar un nou marc normatiu a Espanya que regularitzés l'ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Quinze anys més tard, el buit legal continua.

L’experiència dels malalts“Fa deu anys que utilitzo el cànnabis com alternativa a altres medicaments i cada dia em llevo i no tinc dolor. Això és mitja vida”

. És el resum, clar i contundent, que fa la Marta Sanz de la seva experiència personal amb l’ús terapèutic d’aquesta substància.

Ella té migranyes i dolor crònic des que va néixer. Durant anys es va tractar amb tot tipus de medicaments i analgèsics amb què no va aconseguir alleujar els símptomes, fins que va descobrir les propietats medicinals de la marihuana.

Per això, s’ha convertit en una activista que treballa perquè altres persones puguin accedir-hi i reclama que se’n descriminalitzi l’ús mèdic. La Marta ha estat un dels testimonis que ha participat a Cannabmed.

Eficàcia demostrada

El congrés també compta amb la presència de figures destacades com Joan-Ramon Laporte, catedràtic de terapèutica i farmacologia clínica a la UAB o Joan Parés, metge i director de projectes científics de la fundació ICEERS.

Els professionals mèdics que hi treballen asseguren que en alguns malalts el cànnabis és molt eficaç per reduir símptomes com el dolor, les nàusees o l’ansietat que provoquen patologies tan diverses com el càncer, la sida, l’esclerosi múltiple i altres malalties cròniques.

Però aquests pacients es veuen obligats a cultivar la planta o anar a un club social cannàbic. El més difícil és accedir a medicaments derivats d’aquesta substància. Només n’hi ha un que es pugui receptar, es diu Sativex, i es prescriu únicament a pacients amb esclerosi múltiple.

Un nou marc normatiu

El 2001 es va aprovar una resolució al Parlament per impulsar un nou marc normatiu a Espanya que regularitzés l’ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Però el buit legal continua i per això un dels principals objectius de Cannabmed és aconseguir canvis polítics que posin fi a la situació de desprotecció dels malalts i els professionals que hi treballen.